PREDSJEDNIK SNV-A

Pupovac očitao bukvicu Plenkoviću zbog ploče u Jasenovcu, a Vučićev izaslanik upozorio: 'Srbe u Hrvatskoj branit ćemo svim raspoloživim sredstvima'

 CROPIX

Nakon duge zahvale i prisjećanja na političke prigode koje su se otvarale pred Vladom Andreja Plenkovića nakon prošlih parlamentarnih izbora, Milorad Pupovac iz Srpskog narodnog vijeća prigovorio je Vladi, kojoj je na čelu uvaženi gost božićnog domjenka, Andrej Plenković, zbog uvjeta u kojima živi srpska nacionalna manjina, ali i zbog - Jasenovca, piše N1.

- Da nije bilo ploče u Jasenovcu, to iščekivanje ne bi bilo stavljeno u sjenu. Ovako smo u Novu godinu ušli s nadom i vjerom u bolje sutra, ali i sjenom na toj nadi i zabrinutošću, koja iz te geste, toga čina na tom mjestu ne može da ne bude proizvedena - kazao je Pupovac.

Jedna mu je suradnica kazala da bude osoban i da govori u svoje ime na obilježavanju Božića, no navodi da mu uloga to ne dopušta.

- Sigurno je da svi međusobno dijelimo ovo: Smrt jednog od nas ne može biti razlog za negiranje smrti drugog - kazao je, nastavljajući da stradanje jednog od nas razlog biti razlog za omalovažavanje žrtava drugih, 'pogotovo ne na mjestu na kojem je u 20. stoljeću stradalo najviše pripadnika hrvatskog naroda. I tu ne spominjem ni Srbe niti Rome, već Hrvate' - podvukao je.

- Gotovo 8.000 (ih je stradalo). Naša je dužnost da učinimo sve da sačuvamo ono što je stvoreno u jesen 2016., program i politiku koja je bila prilika za donošenje mira, obnove povjerenja, društva pravednosti, jednakosti i zakonitosti - poručio je.

Pozvao je na toleranciju, prihvaćanje i stvaranje oslonca zajedničkim rješenjima, piše N1.

Govor na domjenku održao je i izaslanik srpskog premjera Aleksandra Vučića Vladimir Božović koji je kazao kako će Srbe u Hrvatskoj braniti svim sredstvima.

- Srbima u Hrvatskoj želim ostvarivanje svih prava po europskim standardima, a koje Srbija jamči Hrvatima i svim drugim manjinama kod nas. Hrvatskoj i njenom rukovodstvu želim poslati poruku mira i zajedništva, te poziv da gradim ekonomski snažno i demokratski stabilno društvo. Srbija želi najbolje moguće odnose s Hrvatskom i zato ima ulogu faktora stabilnosti u regiji, a to će činiti i u budućnosti. Tragičnu i strašnu prošlost ne možemo promijeniti niti je zaboraviti, ali na osnovu povijesnih činjenica, humanosti, zajedničkih europskih vrijednosti moramo i možemo mijenjati sadašnjost i budućnost - kazao je izaslanik srpske vlade pa nastavio:

- Narod s jasenovačkim cvijetom na srcu i duši ne smije i neće ni pred kim pognuti glavu, već će uspravljena čela i pogleda, istinom, pravdom i ljubavlju gledati naprijed u bolju budućnost - rekao je. - Svim Srbima i svim institucijama u Hrvatskoj upućujemo poruku zajedništva, sloge i pojačane aktivnosti na ostvarivanju svoje misije i uloge, uz obećanje matične države Srbije da će ih u svim problemima i iskušenjima, kad god budu ugroženi, braniti svim raspoloživim sredstvima - zaključio je Vučićev izaslanik svoj govor i dobio pljesak prisutnih.

Nakon njega govorio je premijer Plenković, koji mu je zahvalio na dolasku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:50