NOVA RUNDA SUKOBA

Pupovac ostao sam: Od Josipovićeva napada nisu ga branili ni kolege iz SDSS-a

Sukob na relaciji predsjednik države - čelnik srpske zajednice u Hrvatskoj danas je dodatno zaoštren
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Sukob na relaciji predsjednik države - čelnik srpske zajednice u Hrvatskoj danas je dodatno zaoštren. Nakon što se predsjednik Ivo Josipović žestoko obrušio na Milorada Pupovca optuživši ga za reketarenje svih dosadašnjih Vlada i ustvrdivši da ni izbliza nije veliki zagovaratelj pomirbe Hrvata i Srba nego čak vodi politiku nacionalnih sukoba te da umjesto za srpsku zajednicu najviše radi za sebe i ljude oko sebe, ali i da netransparentno troši novac namijenjen manjinama , Pupovac je uzvratio.

Prozvao je predsjednika za ugrožavanje Ustava i narušavanje demokracije, a takav napad na sebe tumači kao osvetu zbog napisa protiv Josipovića o aferi ZAMP i Emporion u tjedniku Novosti , ali i tvrdi da je Josipović sklopio pakt s Veljkom Džakulom.

Etiketa mafijaša

- Predsjednik je postao glasnogovornikom onih s kojima je sklopio pakt, a koji su oponenti SDSS-a i SNV-a - tvrdi Pupovac.

- Legitimno političko pregovaranje i dogovaranje predsjednik naziva reketarenjem i zalijepio nam je etiketu mafijaša - tvrdi Pupovac i dodaje da Josipović nastoji ograničiti novinarske slobode i razoriti manjinske institucije, a njega diskreditirati.

Pupovac se od oštrih kritika, kakve se dosad nisu čule od Josipovića, jučer morao braniti sam. Šef SDSS-a Vojislav Stanimirović nije se javljao, a ni bivši potpredsjednik Vlade i Pupovčev stranački kolega Slobodan Uzelac nije želio ulaziti u sukob.

- Nisam vidio novine, ne znam niti što bih sada trebao komentirati. Neka i jedan i drugi daju izjave i iznesu stav pa neka o tome prosuđuje javnost - bio je kratak Uzelac.

U sukob se nije željela miješati niti Vlada poručujući da nemaju komentara, a vrlo su rezervirane bile i najveće stranke - SDP i HDZ.

Potpredsjednik Sabora i Glavnog odbora SDP-a Josip Leko pak rekao je da se “u demokraciji iste stvari mogu gledati različitim očima”.

- Nema smisla ocjenjivati rad kolega ili šefa države i njihove izjave jer će to sve raditi hrvatski građani. Oni su suci na kraju - bio je diplomatičan Leko. Središnjica SDP-a također se odlučila suzdržati od komentara, što ne treba čuditi s obzirom na to da je Pupovac njihov koalicijski partner, a s predsjednikom države im ne bi bilo pametno ulaziti u sukob.

Sporan rječnik

Međutim, budući da je Josipović u kritikama na račun Pupovca iznio i onu o netransparentnom trošenju proračunskog novca za srpsku manjinu, izvor iz Vlade podsjetio nas je kako je praksa koju je provodio HDZ bila da se SNV-u isplaćuje novac iz tekuće pričuve kad god su ga zatražili.

- Tako je napravljen i proračun za ovu godinu. I kada je prvi put na Vladi donošena odluka da im se isplati novac iz pričuve, premijer je rekao da od iduće godine tako više neće biti, odnosno da svi troškovi i za SNV moraju biti odmah planirani u proračunu - podsjeća naš sugovornik.

Premda je Josipović Pupovca izravno prozvao za reketarenje svake Vlade, iz HDZ-a, s kojim je SDSS bio u koaliciji osam godina, nisu htjeli komentirati navode šefa države.

- Mi se u to ne bismo miješali. No, pitamo se kako bi mediji i nevladine organizacije reagirali da je neki dužnosnik HDZ-a na takav način napao čelnika manjinske srpske zajednice - dodaju u HDZ-u.

Rječnik kojim se Josipović služio sporan je i HNS-u.

Dogovori ispod stola

Laburisti se, pak, slažu sa svime što je iznio šef države.

- Pupovac je čisti ‘tezgaroš’, zanimaju ga samo dogovori ispod stola koje je postizao i s Račanom, i sa Sanaderom, i s Kosoricom pa me čudi da ga je sada u savez uzeo i Milanović. Slažem se sa svime što je rekao Josipović jer Pupovac je radio sve samo kako bi zabetonirao svoj SDSS kao jedinog legitimnog predstavnika Srba u Hrvatskoj. A najgore je to što je dvaput blokirao donošenje Zakona o prebivalištu, zbog čega još nemamo sređene popise birača - navodi šef Laburista Lesar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:38