PITANJE ČLANSTVA

Pusić i saveznici po statutu ne mogu automatski biti izbačeni, a po pravilniku saborskog kluba iz HNS-a bi trebali letjeti svi koji su glasali za HDZ!

Vesna Pusić
 Srdjan Vrančić / HANZA MEDIA

Uvijek sam otvorena za razgovore, pa sam i razgovor o mogućnosti da HNS ide u koaliciju s HDZ-om smatrala posve legitimnim. Znala sam da predsjednik stranke Ivan Vrdoljak već nekoliko tjedana razgovara s HDZ-om o mogućnosti da HNS preuzme resor obrazovanja i provede njegovu sveobuhvatnu reformu - tako Vesna Pusić za Jutarnji list odgovara na tvrdnje nekih HNS-ovih čelnika da je dala zeleno svjetlo za pregovore s HDZ-om, pa se, kad je sve bilo gotovo, predomislila.

Prevrat i lomovi

- Nitko ne spori da bi bilo fantastično kad bi se obrazovanje dalo iščupati iz ruku ekstremno retrogradne i nazadnjačke desnice. Takav cilj smatram vrijednim svake žrtve. Premda sam odmah rekla da u tome osobno neću sudjelovati, ne bih pravila probleme ni smetnje, sama bih se maknula.

Međutim, HNS-ov kandidat za ministra obrazovanja, bivši riječki rektor Pero Lučin - kako Pusić kaže, čovjek velikih sposobnosti, jedini koji je imao neke šanse da reformu obrazovanja zaista i provede - nije se htio prihvatiti ministarske funkcije. - Nakon što me Lučin nazvao i rekao da odbija ponuđenu ulogu, smatrala sam da smo razgovor s HDZ-om završili, da je projekt zajedničke vlade propao, jer HNS nema kandidata koji bi mogao obaviti rizičnu i kompliciranu operaciju reforme obrazovanja, što je trebao biti glavni razlog HNS-ove koalicije s HDZ-om.

Znači, ništa se ja nisam predomislila, nego sam smatrala da nemamo ni ljude ni instrumente koji bi koliko-toliko mogli garantirati ostvarivanje postavljenih ciljeva. Bez toga nije bilo nikakvog razloga da se povezujemo s HDZ-om - objašnjava Vesna Pusić motive svog kontriranja Vrdoljakovom scenariju. U intervjuu koji objavljujemo u srijedu nekadašnja predsjednica HNS-a otkriva pozadinu dramatičnih prevrata i lomova koji su se proteklih tjedana događali iza zatvorenih vrata stranke i na koncu doveli do definitivnog razlaza donedavno najbližih suradnika u vrhu HNS-a.

Članstvo

Međutim, posve neočekivano, rastanak se zakomplicirao. Vesna Pusić i dalje bi formalno mogla biti počasna predsjednica HNS-a, kao što bi i ostalih troje saborskih zastupnika koji su glasali protiv ulaska HNS-a u koaliciju s HDZ-om, Anka Mrak Taritaš, Nada Turina Đurić te Goran Beus Richembergh, mogli i dalje biti članovi stranke. Naime, suprotno posljednjih dana više puta opetovanim uvjeravanjima kako im trenutkom neglasanja za odluku Središnjeg odbora stranke o paktu s HDZ-om prestaje članstvo u HNS-u, to nije točno. Stranački statut ne poznaje automatizam, nego se neposlušnici šalju na HNS-ov sud časti.

Ali, Pravilnik o radu kluba zastupnika kaže da članstvo u stranci prestaje onim saborskim zastupnicima koji ne poštuju odluku Predsjedništva HNS-a. A Predsjedništvo je na svojoj prošlotjednoj sjednici, kao što je dobro poznato, zaključilo da nema koalicije s HDZ-om. Dan kasnije Središnji je odbor izveo salto mortale i odluku promijenio. Formalno, HNS-ovi šefovi ne mogu izbaciti kružok oko Vesne Pusić. Štoviše, prema pravilniku, iz stranke bi trebali letjeti oni zastupnici koji su digli ruku za savez s HDZ-om, jer je to suprotno odluci Predsjedništva.

Ali, četvorka tu činjenicu neće koristiti. Neće se inatiti ni inzistirati da ostanu u HNS-u. Već jučer su tražili ispis iz stranke i njihovim je zahtjevima munjevito udovoljeno. Potvrdu su dobili navodno u roku od dvadesetak minuta. Jasno je da mi ovom HNS-u više ne pripadamo i taj je mučan postupak trebalo zaključiti, kaže Anka Mrak Taritaš, spremna na novi početak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:28