OČEKUJU SE GUŽVE

'PUTIN ĆE ZA VIKEND IZAZVATI PROMETNI KAOS U HRVATSKOJ' Ruski predsjednik stiže u Sloveniju

 REUTERS

Zbog dolaska ruskog predsjednika Vladimira Putina u Sloveniju u subotu se očekuju velike poteškoće u prometu na području Ljubljane i sjeverne Slovenije te na autocesti A4 Zagreb-Goričan, zagrebačkoj obilaznici i autocesti A7 Rupa-Rijeka, a teškoće u prometu će biti dodatne i zbog špice turističke sezone, izvijestile su u srijedu Hrvatske autoceste.

Prometne poteškoće očekuju se jer će autocesta A2 između Ljubljane i tunela Karavanke, kao i sam tunel, biti zatvoreni na dulje ili kraće razdoblje tijekom cijele subote. Promet će u tom dijelu Slovenije biti omogućen paralelnim prometnim pravcima. S obzirom na to da se u vrhuncu turističke sezone zatvara prometnica koja povezuje sjevernu Europu s Hrvatskom očekuju se poteškoće na autocesti A4 Zagreb-Goričan, zagrebačkoj obilaznici i autocesti A7 Rupa-Rijeka.

Slovenski Prometno-informacijski centar vozačima koji putuju u subotu iz zapadne i sjeverne Europe prema Hrvatskoj savjetuju putovanje prometnim pravcima preko Italije (Villach-Tarvisio-Udine-Trst) ili Austrije (Graz-Spielfeld), zatim kroz Sloveniju (Maribor-Lendava ili Maribor-Ptuj) te dalje prema Hrvatskoj. U Hrvatskoj se upućuju na autocestu A2 Zagreb-Macelj ili A4 Zagreb-Goričan prema Zagrebu.

Korisnicima koji u subotu planiraju putovanje iz Hrvatske prema sjevernoj Europi savjetuje se korištenje autoceste A4 Zagreb-Goričan prema graničnom prijelazu Goričan, te dalje kroz Mađarsku prema Austriji.

Drugi mogući pravac prema sjevernoj Europi je autocesta A2 Zagreb-Macelj preko graničnog prijelaza Macelj prema Mariboru, međutim treba upozoriti na radove između graničnog prijelaza Macelj i Ptuj koji znatno utječu na protočnost prometa. Korisnicima koji putuju preko Italije prema sjevernoj Europi savjetuje se da koriste autoceste A6 Rijeka-Zagreb i autoceste A7 Rupa-Rijeka, prema graničnim prijelazima Pasjak ili Rupa.

Uz te poteškoće u prometu koje su moguće u subotu, HAC ističe da nadolazećim vikendom ulazimo u vrhunac turističke sezone kada dolazi i do povećane smjene gostiju, te se već u petak 29. srpnja tijekom cijelog dana očekuje gust promet u oba smjera. Najgušći promet bit će na gotovo svim autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče, A3 Bregana-Zagreb-Lipovac, A4 Zagreb-Goričan, A6 Rijeka-Zagreb i A7 Rupa-Rijeka. Zbog gustog prometa moguća su povremena duža čekanja na naplatnim postajama, a posebice na postajama Lučko, Zagreb-istok, Sveta Helena i Bregana.

HAC moli vozače da prije putovanja provjere stanje na cestama na web stranicama www.hac.hr, www.arz.hr, www.hac-onc.hr ili www.hak.hr kako bi se informirali i na vrijeme isplanirali svoje putovanje ili u slučaju otežanog stanja na autocesti odabrali alternativni pravac putovanja.

Kako bi svi korisnici autocesta bili na vrijeme informirani o stanju u prometu i mogućim izvanrednim događajima, mole se da uključe radioprijamnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS). Korisnicima je za sve dodatne informacije na raspolaganju i besplatni info telefon 0800 0422 ili 0800 0111.

Zbog sve učestalijih prometnih nesreća na autocestama vozači se mole na dodatni oprez, a HAC ističe važnost praćenja prometne signalizacije kao i poruka na info-displejima o uvjetima na cesti te ograničenju brzine na pojedinim dionicama autoceste kao i obavijesti o eventualnim obilascima te alternativnim pravcima.

S obzirom na visoke ljetne temperature koje na duljim putovanjima bitno utječu na umor vozača, savjetuje se češći odmor i okrjepa. Mole se svi korisnici autocesta da na put ponesu dovoljno tekućine kako bi se pripremili na moguće čekanje u kolonama. HAC ponovno podsjeća da je zajednički cilj sigurnost svih sudionika u prometu, te poziva na strpljenje vozača i razumijevanje svih korisnika autocesta.

Slovenska policija upozorava na prometne blokade zbog Putinova posjeta

Zbog jakih sigurnosnih mjera vezanih na subotnji posjet ruskog predsjednika Vladimira Putina Sloveniji u subotu su od podneva do večernjih sati moguće blokade prometa i zastoji, upozorila je u srijedu slovenska policija te preporučuje vozačima da u kritične sate toga dana izbjegavaju rutu i ceste kojima će se kretati ruski predsjednik.

Vozačima koji su za subotu popodne planirali put u Hrvatsku preko Slovenije ili u obrnutom pravcu slovenska policija i državna agencija za autoceste DARS preporučuju da za dolazak na hrvatske destinacije koriste zaobilazne pravce preko Italije i Mađarske ili pravac Maribor-Graz. Onima koji bi se ipak našli u blokadi na cesti duže vremena bit će u slučaju visokih temperatura dijeljena voda, obećali su u DARS-u.

Kolona s ruskim predsjednikom i osiguranje boravit će i kretati se u popodnevnim satima, nakon dolaska Putinova zrakoplova na ljubljanski aerodrom Brnik, na području zračne luke, autocesti prema Ljubljani i Brdu kod Kranja, a posebno zaštićen prostor bit će gorski prijelaz Vršič kod Kranjske gore, gdje se očekuje Putinov govor povodom obilježavanja pogibije ruskih ratnih zarobljenika iz I. svjetskog rata na tom mjestu, gdje ih je pokopala sniježna lavina.

Policija je vozačima koji putuju Slovenijom ili kroz nju tranzitiraju preporučila da u subotu popodne izbjegnu te pravce zbog očekivanih zastoja uslijed povremenih blokada prometa i sigurnosnih restrikcija te da putovanje ako mogu odgode ili se timpravcima kreću samo u jutarnjim satima prije dolaska visokog gosta, ili pak u večernjim satima, nakon što on otiđe iz zemlje.

Kako su potvrdili u upravama slovenskih i austrijskih autocesta, u vrijeme Putinova višesatnog boravka u Sloveniji bit će zbog sigurnosti u oba smjera zatvoren najveći austrijsko-slovenski granični prijelaz, tunel Karavanke, a uvest će se i ograničenja u teretnom prometu.

Putin u Sloveniju u kraći višesatni posjet dolazi na poziv slovenskog predsjednika Boruta Pahora koji ističe da događaj ima "pijetetni karakter" jer će se Putin pokloniti ruskim vojnicima palima ili poginulima na slovenskom tlu u dva svjetska rata, te da ne znači promjenu siguurnosne i političke orijentacije Slovenije, koja je članica EU-a i NATO saveza.

Putin će u Sloveniji prisustvovati dvjema komemoracijama ruskim vojnicima u I. i II. svjetskom ratu koji su poginuli ili nastradali na slovenskom tlu. Komemoracije će se održati na planinskom prijevoju Vršič kod Kranjske Gore i ljubljanskom groblju Žale. Iz Slovenije će Putin otputovati u večernjim satima, nakon svečane večere na Brdu kod Kranja koju za njega priređuje slovenski predsjednik.

Posjet je velik izazov za slovenske sigurnosne službe koje su mjere sigurnosti vezane za to provele u suradnju s ruskim sigurnosnim službama. Broj policajaca i drugih službenika zaduženih za sigurnost slovenska policija ne želi otkriti, ali kaže da će ih biti "dovoljno".

Za vrijeme Putinova boravka na Vršiču kod "ruske kapelice", gdje će komemoraciji uz visokog gosta iz Rusije prisustvovati još oko 3000 ljudi, među kojima slovenska politička i gospodarska elita, nebo će kontrolirati mobilni radari slovenske vojske.

Prilikom Putinova dolaska i odlaska s ljubljanskog aerodroma, te u okolici Kranjske Gore, na širem području Ljubljane i Brda kod Kranja, mogu se uz prometne blokade očekivati zastoji i kašnjenja u redu letenja, a nisu isključeni niti povremeni prekidi signala mobilne telefonije.

Slovenska i ruska strana zadnjih dana dogovaraju zadnje detalje programa, koji će biti objavljen u petak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:33