USPJEŠAN PROJEKT U BALAMA

RADE POLA RADNOG VREMENA, A ZARADE IZNOS KOJI JE MNOGIMA CIJELA MIROVINA 'Turističkoj kompaniji je falilo sezonaca pa su zaposlili nas penziće'

Mirna Palaziol, Mirjana Silvi i Stanko Drandić
 Srećko Niketić / CROPIX

Mirjana, Mirna i Stanko samo su neki od stanovnika Bala koji su odlučili svoje umirovljeničke dane skratiti poslom i ponovno se zaposliti. Negdje su umirovljenici u nepovoljnom položaju, no ne i u tom malom istarskom mjestu, gdje su baš oni postali dio turističke tvrtke Mon Perin, koja je rješenje nedostatka radne snage pronašla upravo u zapošljavanju umirovljenika.

Turistička tvrtka iz Bala, koja iz godine u godinu raste i širi svoju turističku ponudu, imala je velik problem s pronalaskom kadra. Problem je to s kojim se susreću brojne turističke tvrtke duž Jadrana, no i na kontinentu tijekom turističke sezone, ali i u zimskim mjesecima, no u Balama su se odlučili snaći na ovaj način. S obzirom na to da su mlađe, radno sposobne osobe ondje već zaposlene na drugim radnim mjestima, ta turistička tvrtka rješenje je pronašla u zapošljavanju osoba starije dobi i u mirovini. S idejom su počeli ove godine u svibnju, a uvjet je bio da osobe koje se prijavljuju na oglas za radno mjesto u Mon Perinu imaju najmanje 60 godina te da su, između ostalog, stanovnici Bala.

Zadovoljni radnici

- Mon Perin je od svog osnivanja do danas društvo koje se posebno brine za lokalnu zajednicu i same mještane, pa smo na taj način s jedne strane pomogli umirovljenicima da ostvare dodatnu zaradu, a s druge strane oni su najbolji promotori našeg mjesta i u kontaktu s gostima mogu im prenijeti taj doživljaj samog boravka u Balama, koji je danas jako bitan za goste - rekao nam je Massimo Piutti, direktor Mon Perina.

Tako su odličnoj turističkoj sezoni pridonijeli i baljanski umirovljenici. Malo priče, jedan osmijeh i druženje s turistima, upoznavanje novih ljudi, to je ono za što su bili uvelike zaduženi. - Mi pružamo dobrodošlicu gostima kampa, pitamo ih kako su, zajedno se smijemo, a oni žele sve znati o našem dijalektu i našoj povijesti - rekla nam je Mirna Palaziol, koja priznaje i da se, osim zbog viška slobodnog vremena, na radno mjesto prijavila i kako bi si poboljšala financijsko stanje.

Svi su oni prijavljeni na četverosatno radno vrijeme, a za mjesec dana zaradili bi, ono što je nekom još jedna mirovina, oko dvije i pol tisuće kuna.

Žele raditi

Najzanimljiviji, kaže nam Mirjana Silvi, jest kontakt s ljudima, druženje i upoznavanje. - Ja sam bila, između ostalog, vodič u Kaštelu Bembo. Turistima pričam priču o toj građevini, a oni nama vjeruju. Mislim da imaju jako puno povjerenja jer smo umirovljenici pa im ostavljamo dojam nekakve sigurnosti. Mi to ne moramo raditi, ali želimo - kaže Mirjana te dodaje da je na posao nitko nije prisilio, posao odrađuje s guštom i kaže da ne bježi kući odmah nakon posla kao što to čine mlađi, kojima su uvijek negdje žuri.

Zadovljni turisti

Novom radnom snagom bili su iznenađeni i sami turisti. Nije uobičajeno da u turizmu rade starije osobe, kaže Stanko Drandić. - Bio sam zainteresiran za projekt koji su počeli u tvrtki i prijavio sam se te sam se u početku privikavao i snalazio, a i sami gosti su to prihvatili sa smiješkom. Mi se brinemo o njima i oni se osjećaju sigurni uz nas - kaže Stanko te dodaje da više ne sjedi beskorisno kod kuće.

Nakon završetka turističke sezone završavaju i njihove svakodnevne radne obveze, no projekt i radna mjesta za umirovljenike pokazali su se kao pun pogodak pa će ih ista radna mjesta čekati i dogodine. Dotad, kažu iz tvrtke, pobrinut će se da im se omoguće tečajevi stranih jezika te će se tijekom zimskih mjeseci provoditi razne edukacije kako bi u novu sezonu ušli još spremniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 11:56