ODLAZAK SJAJNOG PILOTA

Radonić je sin poznatog splitskih kirurga, nikada se u karijeri nije žalio na uvjete rada, ali nekoliko poznanika spomenulo je što ga je toliko mučilo

 
 MORH, Luka Gerlanc / HAZA MEDIA

"Hrvatska je izgubila jednog od najboljih... Izniman pilot, vrstan. I iznimno dobar čovjek. Ovo je veliki gubitak za svih nas... Ja jedva mogu shvatiti da se sve ovo uopće dogodilo..."

Ovo su riječi prijatelja Stjepana Radonića, 45-godišnjeg pilota kanadera koji se ubio hicem iz pištolja. Njegovo ime kao i način na koji je okončao svoj život policija nije potvrdila jer se za tijelom još uvijek traga, no Zadar bruji o ovoj tragediji i svim detaljima njegova života, piše Slobodna Dalmacija. Kako profesionalnog, tako i privatnog.

Nije se tužio

Očevidac strašnog događaja rekao je da je Stjepan Radonić u ponedjeljak poslijepodne sjeo na ogradu Masleničkog mosta, pucao u sebe i survao se u more. Krenula je jedna od najsveobuhvatnijih potraga na zadarskom području ikada – Radonić je djelatnik MORH-a, jedan od najboljih pilota kanadera.

Tuga zbog tragedije obuzela je ne samo Zadar, već i njegov rodni Split. Stjepan je sin jednog od najpoznatijih liječnika, kirurga kojega malo tko, do njegova umirovljenja, u Splitu nije poznavao ili za njega čuo.

Mladi Stjepan je još za života u Splitu žarko želio postati pilot, školovao se, radio u bazi u Zemuniku, a u Zadru je živio i imao obitelj.

Njegovi kolege su shrvani viješću. Oni s kojima smo razgovarali mole da ih ne spominjemo imenom, što je razumljivo s obzirom na službu u MORH-u, ali i na pijetet prema kolegi čije tijelo još nije ni pronađeno.

Piloti kanadera u Hrvatskoj imaju iznimno teške uvjete rada, neusporedivo teže u odnosu na druge europske zemlje, gdje ne nedostaje suvremene tehnike i opreme.

No Stjepan Radonić, kako doznajemo, nije bio od onih koji se tužio na uvjete rada. Bio je među pilotima koji su požare gasili i u Portugalu, gdje je uočio da, što se tiče načina pilotiranja i rada na kanaderu, hrvatski piloti "ne zaostaju ni za Francuzima koji su 'Liga prvaka' u pilotiranju".

Upravo tako je kazao: "Letjeli smo s njima i kada se usporedimo, mi ništa za njima ne zaostajemo."

Obiteljski problemi

Poznato je da su naši piloti požare gasili i u Izraelu, a upravo prošlog petka pozvani su u pomoć i u Italiju, s dva kanadera.

Svi se pitaju što je slomilo tako odvažnog čovjeka, odličnog pilota, 45-godišnjaka koji je od vatre godinama spašavao tuđe živote, a onda, šokiravši sve, digao ruku na sebe, piše Slobodna Dalmacija.

Njegove, pak, obiteljske probleme spomenulo nam je nekoliko sugovornika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 09:10