STANJE U AGROKORU

RAMLJAK SE NOVINARIMA OBRATIO ŠALOM: 'POZDRAV IZ REAKTORA! JEZGRA SE POČELA HLADITI...' Gotovo polovica banaka potpisala moratorij na mjenice

 HANZA MEDIA

Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak danas se na kraju dana obratio medijima o aktualnom stanju u Agrokoru.

- Da počnemo s jednom šalom: 'Pozdrav iz reaktora', rekao je Ramljak.

- Mogu obavijestiti da se jezgra počela hladiti, stvari imamo pod kontrolom i sada je situacija, ne mogu reći do kraja sigurna, ali se smiruje i polako se okrećemo unutrašnjem restrukturiranju, razgovorima s dobavljačima i kompanijama da vidimo kakva je njihova pozicija profitabilnosti, kazao je.

Dodao je i da paralelno s tim aktivnostima razgovara s dobavljačima i bankama o potpisivanju Promemorije za moratorij na mjenice koje se ne bi naplaćivale 30 dana.

- Do kraja dana nadam se da ćemo imati potpisanu većinu banaka i dobavljača tako da možemo krenuti s nekom mirnijom situacijom kako da taj dug prebacimo na Agrokor. I zadnja stvar je da smo odabrali i poslali na suglasnost potpisivanje govora za konzultatntsku kuću za restrukturiranje.

Kazao je kako je 15 banaka potpisalo od 31, te da te banke u ukupnoj sumi mjenica čine 72 posto.

- Tu je još i jedno 60-ak dobavljača. Mislim da su male banke i faktoring društva u velikoj mjeri potpisale, kazao je.

- Tih 159 kompanija s mjenicama je ugroženo po tom pitanju. Ne bi sve imale problema u smislu kapitala, ali ono što je važno je da smo dali rok do 31. svibnja da imamo moratorij na te mjenice. Jer je krajnji rok za prijavu tražbine 10. lipnja. Ako propadnu razgovori o tome kako ćemo te mjenice tretirati, još imaju vremena da to prijave kao tražbinu prema kompaniji. Jasno da bi jedan dio tih dobavljača bio ugrožen ali to nije toliko rizično za cijeli sustav, kazao je Ramljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:29