SRAMOTA

RASKRINKAN PREVARANT NAJGORE VRSTE Ozlijedio se dok je obrađivao njivu pa smuljao da je ranjen u ratu i kao lažni branitelj izmuzao milijunski iznos

Ilustracija
 HANZA MEDIA

VIROVITICA - Virovitičko-podravska policija za prijevaru je kazneno prijavila 58-godišnjaka, kojega sumnjiči da je ozljede ranije zadobivene u poljoprivrednim radovima 1996. lažno prikazao kao ranjavanje u Domovinskom ratu, na temelju čega je stekao status hrvatskog ratnog vojnog invalida i tako državu oštetio za više od 1,3 milijuna kuna.

Policija je u srijedu izvijestila da je temeljem prijave i zahtjeva virovitičkog Općinskog državnog odvjetništva dovršila kriminalističko istraživanje nad 58-godišnjakom, povodom sumnje da je počinio kazneno djelo prijevare.

Utvrđeno je da je osumnjičeni u ožujku 1996. godine, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi, Uredu za obranu podnio zahtjev za priznavanje statusa ratnog vojnog invalida.

U zahtjevu je lažno prijavio da je kao pripadnik brigade HV-a ozlijeđen tijekom 1991. godine, iako je navedenu ozljedu zadobio prilikom izvođenja radova u poljoprivredi.

Na taj je način ishodio rješenje, temeljem kojeg mu je tijekom 1991. godine priznat status hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata s pravom na invalidninu, posebni dodatak, jednokratnu novčanu pomoć, mirovinsko osiguranje i pravo na invalidsku mirovinu.

U kaznenoj prijavi policija navodi da je na opisani način osumnjičeni oštetio državni proračun za više od 1,3 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:00