TOTALNI RASPAD VLASTI

RASULO U VLADI Otkrivamo detalje nevjerojatnog dana u Banskim dvorima

 Damjan Tadić / EPH, Boris Kovačev / EPH

Samo pola sata prije početka danas zakazane sjednice Vlade, u vrijeme kad su se ministri već skupljali u Banskim dvorima, dio ministara dobio je SMS: “Sjednica Vlade se odgađa zbog iznenadnih obaveza premijera”. Oko 13.30 sati službeni vozač u Audiju je izvezao premijera koji je izašao bez objašenjenja. Malo poslije iz Vlade je iscurila informacija kako je otkazivanju prethodila velika svađa Tihomira Oreškovića, Tomislava Karamarka i Bože Petrova u Vladi. Prema istom izvoru, svađa je potpuno iživcirala premijera Tihomira Oreškovića. No, izvori bliski Petrovu i Karamarku demantirali su svađu. “Ništa se neuobičajeno nije dogodilo. Njih trojica se nisu ni vidjeli prije sjednice”, tvrdi jedan od izvora.

Premijer je oko 17 sati napustio svoj stan u Teslinoj ulici. Neslužbeno doznajemo da je razlog njegovog odlaska uoči sjednice bio izvanredni sastanak kojem je morao nazočiti, a pogrešne su i glasine, koje su se proširile, da je podnio ostavku.

Sutra je, doznajemo, za Vladu normalan radni dan. No, današnji dan je za ministre bio zbunjujuć. Neki su dobili obavijest o otkazivanju sjednice, a oni koji nisu, zbunjeno su novinarima govorili da ništa ne znaju. Ministre Tomu Medveda i Antona Klimana novinari su uvjeravali da nema sjednice. “Što mislite zašto je otkazana sjednica? U Vladi vlada potpuno rasulo. O čemu bismo mi raspravljali? Dok se ne riješi ova situacija s Karamarkom, nemamo o čemu razgovarati”, iskreno je rekao jedan od ministara iz redova HDZ-a. U Mostu za sve optužuju HDZ. “Ovo je nastavak kaosa. Vlada ne funkcionira. Očekujemo od HDZ-a da riješi pitanje Karamarka i da se dogovore. Sve je stalo”, tvrdi jedan Mostov ministar.

Zbunjeni ministri

U Vladi su ostali pojedini zbunjeni ministri kojima nitko nije javio da sjednice nema i da će glasati telefonski. Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko sjedio je u svom Uredu kad mu je oko 13.30 sati stigla poruka da nema sjednice. Premijer mu čak ni osobno nije želio javiti da nema sjednice. Prema poslovniku o radu Vlade, vođenje sjednice mogao je preuzeti upravo Karamarko, ali to bi vjerojatno izazvalo dodatni “urnebes”.

Ubrzo su krenule spekulacije. Premijer je otišao iz privatnih razloga. Drugi su govorili da mu je svega dosta i da je sjednicu otkazao iz revolta. U svoj stan nije otišao. Pred Vladu se vratio njegov službeni automobil u kojem je bio samo vozač. Nitko ne zna gdje je premijer.

Slika je to potpunog raspada sustava u zgradi Vlade. Otkazivanje sjednice Vlade pola sata prije njezina početka dosad se nikada nije dogodilo. Čak ni u vrijeme rata. I to samo dan nakon što je iz Vlade nakon trojnog sastanka Orešković - Karamarko - Petrov poručeno: “Vladin tim na svakodnevnoj bazi nastavlja surađivati korektno i punom radnom energijom”.

No, ministri danas nisu mogli zajedno sjesti u istu prostoriju ni na dvadesetak minuta, koliko im je realno bilo potrebno da odrade 14 točaka dnevnog reda sjednice. Dnevni red koji najbolje oslikava rad ove Vlade. Četiri mjeseca nakon prve sjednice Vlade u ovom mandatu kao prva, i valjda najvažnija, točka dnevnog reda je Nacrt prijedloga zakona o provedbi Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o fluoriranim stakleničkim plinovima, zatim prihvaćanje Prioritetnog nacionalnog akcijskog plana za povećanje učinkovitosti korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova za razdoblje 2016. - 2018. Bilo je tu i 200 strana godišnjeg izvještaja o radu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, akcijski plan za unaprjeđenje financijske pismenosti potrošača, odobrenje za zaduženje Jadroplovu kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak, uz državno jamstvo. Na kraju se od svih točaka telefonski glasalo samo o njih dvije jer su ministre stiskali rokovi. Odbijeno je oporbeno traženje ostavke ministra kulture Zlatka Hasanbegovića te je u Sabor upućen amandman na Zakon o socijalnoj skrbi.

Konačno puknuće

Otkazivanje sjednice Vlade konačni je pokazatelj institucionalnog nefunkcioniranja vlasti. Riječ je o Vladi u kojoj ministri rade jedni drugima iza leđa, upliću se jedni drugima u sektore te se smišljaju pravni manevri kako bi se bez odluka Vlade kadroviralo po državnim tvrtkama. Tako HDZ-ov ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat mjesecima javno iznosi rješenja o Ini, daje podršku izgradnji nuklearne elektrane u Mađarskoj iako to uopće nije njegov sektor nego je za to zadužen ministar gospodarstva Tomislav Panenić iz Mosta. Ministar graditeljstva Lovro Kuščević iza leđa ministru Paneniću odobrava prostorni plan Istarske županije u kojem stoji da se u Istri može graditi elektrana na plin ili obnovljive izvore. Time automatski ruši projekt izgradnje trećeg bloka elektrane Plomin. Panenić pred novinarima zbunjeno govori da nema pojma o tome. Ministar prometa Oleg Butković angažira vanjsku pravnu savjetnicu koja pronalazi pravno rješenje za smjenu direktora Hrvatskih autocesta, Hrvatskih cesta, HŽ Infrastrukture i Odašiljača i veza odlukom resornog ministra bez odluke Vlade.

Sjednica bez ijedne važne točke

1. Nacrt prijedloga zakona o provedbi Uredbe (EU) o fluoriranim stakleničkim plinovima

2. Prijedlog zaključka o prihvaćanju Prioritetnog nacionalnog akcijskog plana za povećanje učinkovitosti korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova za razdoblje 2016. - 2018.

3. Davanje mišljenja Hrvatskome saboru na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima, na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu toplinske energije, te na Godišnje izvješće o radu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja za 2015.

4. Interpelacija o radu Ministarstva kulture

5. Prijedlog uredbe o izmjenama i dopuni Uredbe o standardu kakvoće voda (EU)

6. Prijedlog akcijskog plana za unaprjeđenje financijske pismenosti potrošača za 2016.

7. Prijedlog odluke o osnivanju Nacionalnog vijeća za kibernetičku sigurnost i Operativno tehničke koordinacije za kibernetičku sigurnost

8. Prijedlog odluke o utvrđivanju interesa Republike Hrvatske za izgradnju platoa A5 u radnoj zoni R-27 Kukuljanovo

9. Izvješće o radu probacijske službe za 2015.

10. Godišnje izvješće o radu Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca za 2015.

11. Prijedlog odluke o davanju suglasnosti društvu Jadroplov d.d. za kreditno zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak radi provedbe financijske sanacije društva

12. Prijedlog odluke o davanju suglasnosti na Odluku Županijske skupštine Primorsko-goranske županije o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju lučkog područja u lukama otvorenim za javni promet županijskog i lokalnog značaja na području Primorsko-goranske županije

13. Prijedlog amandmana Vlade na Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o socijalnoj skrbi

14. Verifikacija odgovora na zastupnička pitanja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:53