BURNE REAKCIJE

RAT HDZ-ovaca U LIČKOJ ŽUPANIJI UOČI IZBORA 'To je kaos, Milinović jedne smijeni, a druge HDZ-ovce postavlja'

Župan je, bez obzira na odluku Ministarstva, prije tri dana članovima ponovno poslao odluku o njihovu razrješenju
 Ronald Goršić / CROPIX

Novi izbori za Skupštinu Ličko-senjske županije, koja je raspuštena zadnjeg dana prosinca jer nije podržala proračun župana Darka Milinovića, najvjerojatnije će se održati 10. ožujka. Proračun je pao, podsjetimo, jer ga nije podržalo 14 vijećnika koalicije HDZ-HSS-HSP AS-HSU, dok je potporu županu dalo 11 vijećnika, među njima sedam bivših članova HDZ-a. No, ono što je zanimljivo je da se uoči izbora u Ličkoj županiji vodi pravi rat i to, između sadašnjih i bivših HDZ-ovaca koji su potporu dali Milinoviću.

- Ovdje se odvijaju prave igre bez granica, jedni se HDZ-ovci smjenjuju, drugi postavljaju - komentirao je jedan tamošnji političar aludirajući na zadnje poteze župana Milinovića. Župan je, naime, prije pat dana smijenio Josu Vrkljana s mjesta direktora Lika cesta, a na njegovo mjesto imenovao bivšeg župana te prijatelja Milana Kolića.

Stav stranke

Po drugi put je razriješio i Upravno vijeće Lučke uprave Senj. Taj slučaj izaziva zanimanje jer je župan lani u rujnu smijenio predsjednicu Upravnog vijeća Božicu Šarenić te dva člana, Tomislava Borasa i Josipa Babića. No, oni su uputili žalbe Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture koje je uvažilo njihove žalbe te županovu odluku proglasilo ništavnom. No, Milinović je, bez obzira na odluku Ministarstva, prije tri dana članovima ponovno poslao odluku o razrješenju. Potvrdila nam je to Božica Šarenić, koja kaže da joj se Milinović na taj način osvećuje jer mu nije htjela dati potporu kad se kandidirao za šefa Ličko-senjskog HDZ-a.

- Potporu sam odlučila dati Marijanu Kustiću jer je to bio i stav stranke, a već 19. rujna, stiglo mi je rješenje o razrješenju, nakon čega sam se žalila Ministarstvu koje je 24. siječnja poslalo rješenje u kojem stoji da je županova odluka ništavna - ispričala je Šarenić i dodala da je od župana 1. veljače ponovno dobila odluku o razrješenju.

- Očekujem reakciju svih nadležnih zbog ovog slučaja. Nije isključeno da ću angažirati i odvjetnika, ali ne toliko zbog sebe, jer se nemam namjeru vratiti u Upravno vijeće, nego zbog drugih ljudi kojima se pokušava manipulirati - otkrila je Šarenić. Slučaj je komentirao i smijenjeni Tomislav Boras.

- To što radi je cirkus i kapric. Moramo biti strpljivi, odraditi izbore i onda ga smijeniti - kazao je Boras.

U obrazloženju Ministarstva navodi se da je Milinovićeva odluka ništavna jer je nepravilno primijenjen Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama. Iz Ministarstva su poručili da su osnivači lučke uprave županijske skupštine te da su u njihovoj nadležnosti imenovanja i razrješenja. Milinović ističe kako je konzumirao svoje zakonom propisane obaveze kao i svi njegovi kolege župani. Pri tome nam je dostavio nekoliko rješenja o imenovanjima i razrješenjima upravnih vijeća lučkih uprava iz Zadra, Rijeke, Splita... Sva ta rješenja potpisivali su župani: Božidar Longin, Zlatko Komadina, Blaženko Boban, Stipe Zrilić...

Lex Milinović

- Držim da je skandalozno da se samo meni iz politikantskih razloga to osporava. Vrlo je jasno mišljenje ministra Lovre Kuščevića i Ustavnog suda da ukoliko u zakonu piše da upravna tijela - upravno vijeće i nadzorni odbor - imenuje osnivač, onda je nedvojbeno, po njihovu tumačenju, to čelnik izvršne vlasti, a u ovom slučaju župan. Kuščević jedno tumačenje daje u jednom dijelu države, a drugo, dijametralno suprotno, u drugom dijelu. Budući da je poznat po makinacijama oko referendumskih pitanja, predlažem mu da donese lex Milinović. To znači da zakoni RH vrijede na cijelom teritoriju države, a u županiji Ličko-senjskoj, ako idu u korist Milinovića, ne bi trebali vrijediti - kazao je ironično Milinović. Na pitanje osvećuje li se onima koji ga nisu podržali, kako kažu i u HDZ-u, Milinović odgovara da je do smjena članova došlo jer su opstruirali rad Upravnog vijeća.

- Kakva osveta, pa svi koje sam imenovao su članovi HDZ-a jer je HDZ moja stranka - rekao je Milinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:25