SVRGAVANJE BANDIĆA

RAT ZA ZAGREB: POZADINA HDZ-ova PLANA ZA OSVAJANJE METROPOLE Plenković je zatražio rušenje Bandića, a Mikulić neće biti HDZ-ov kandidat?

 Hanza Media, Facebook

Vrh HDZ-a još nema ni koncept, a ni ljude za Zagreb, kaže nam izvor blizak stranci premijera Andreja Plenkovića koji je, pak, od zagrebačkih gradskih vijećnika, neslužbeno doznajemo, zatražio “odmak od Milana Bandića”.

Jedan gradski vijećnik ispričao nam je jučer kako je došla naredba od vrha stranke da se ne podrži gradski proračun te da se ide na rušenje gradonačelnika Bandića. I dok jedni tvrde da je to akcija na razini zagrebačke organizacije, drugi izvori iz stranke uvjeravaju nas da je riječ o planu vrha stranke da “jednim udarcem riješi i Mikulića i Bandića”.

Mikulić nervozan

No, postavlja se pitanje što HDZ nudi u zamjenu. Naši izvori zasad govore da vrh stranke još nema konkretnog kandidata za kojega smatraju da bi mogao konkurirati za gradonačelnika Zagreba.

- Presporo rješavaju pitanje Zagreba, nemaju plan jer da ga imaju, već bi ga proveli - komentira sugovornik. Naš izvor iz zagrebačke organizacije HDZ-a tvrdi da rušenje Bandića nije bila Mikulićeva namjera.

- Nije to Mikulićev plan, on je želio podržati gradski proračun. Nadao se da će mu Plenković reći da će biti kandidat HDZ-a za gradonačelnika te da bi s pozicije predsjednika Gradske skupštine ušao u tu utrku, što bi mu bilo znatno lagodnije nego ako sruše Bandića jer onda Mikulić mora podnijeti ostavku pa u kampanju ne bi ušao kao predsjednik Skupštine, što bi mu ipak bilo teže. Nervozan je zbog toga proteklih dana - kaže izvor iz redova HDZ-ovih gradskih vijećnika i dodaje da Mikulić zapravo nema punu podršku ni među članstvom.

Naš drugi sugovornik, bliži vrhu stranke, tvrdi da je zasad još riječ o potezu na razini HDZ-ove Gradske organizacije.

- Ali to ne znači da vrh stranke to neće podržati i da se neće uključiti u tu priču. Međutim, zasad oni nemaju konkretan plan, nemaju ni ideju, a ni kandidata za gradonačelnika. U redu je ako idu na odmak od Bandića, ali hoće li ustrajati na tome? Ne bi im se smjelo dogoditi da promijene plan do 20. prosinca jer što onda poručuju - komentira naš izvor.

HDZ-ov čovjek

Naš sugovornik iz zagrebačkog HDZ-a prepričava nam kako je Mikulić na sastanak s Plenkovićem otišao u nadi da će mu reći da će biti kandidat, ali to se nije dogodilo.

- Čujemo također da Sandra Švaljek dobro stoji, baš smo komentirali ima li šanse da HDZ možda podrži kandidata koji nije iz naših redova, ali zaključili smo da to nije moguće. Sigurno ćemo imati svog čovjeka, HDZ mora imati svog kandidata - tvrdi naš sugovornik koji također smatra da vrh stranke neće podržati Brunu Esih za koju se proteklih dana počelo spekulirati da bi se mogla kandidirati.

Širi koncept

Iz Mikulićeva su se kruga uoči sastanka s predsjednikom stranke Plenkovićem mogla čuti nagađanja da bi šef zagrebačkog HDZ-a trebao dobiti zeleno svjetlo te već sutradan krenuti u kampanju. Njegovi suradnici neslužbeno su poručivali da Mikulić ima plan i program za gradonačelničku kampanju, no premijer Plenković to tijekom razgovora, neslužbeno doznajemo, nije ni spomenuo. Govorio je, navodno, o širem konceptu, a imena nisu bila na dnevnom redu. Mikulić je jučer izbjegavao komentirati situaciju u Zagrebu, tvrdeći da je “užasno zaposlen” i da mora u “Sabor na glasanje”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:43