UGLEDNI SUDSKI IZVJESTITELJ

RAZGOVARALI SMO S ČOVJEKOM KOJI JE U LONDONU BIO U SUDNICI S TODORIĆEM Otkrio nam je što je zapravo vlasnik Agrokora rekao sucu

Ivica Todorić pred novinarima u Londonu nakon što je pušten uz jamčevinu
 Simon Dawson / REUTERS

Sama činjenica da je ekstradicijsko ročište zakazano za početak travnja nije ništa neuobičajeno, čak je riječ o prilično brzom roku za britansko sudstvo - prokomentirao je odluku suca Richarda Blakea novinar Reutersa Michael Holden, koji je pratio prvo pojavljivanje Ivice Todorića pred britanskim sudom.

Riječ je o ročištu na kojem je Todorić obaviješten da ga Hrvatska traži na temelju europskog uhidbenog naloga, a Todorić je odgovorio samo na jedno pitanje - protivi li se izručenju? Odgovorio je potvrdno, nakon čega je sudac učinio ono što propisuje procedura postupanja po nalogu, zakazao je ekstradicijsko ročište na kojem će se iznositi razlozi zbog kojih se Ivica Todorić protivi izručenju. Tužiteljstvo će na tom ročištu iznijeti protuargumente i tražiti da se postupak izručenja nastavi.

- Procijeni li sud da nema dovoljno informacija o predmetu, lako je moguće da će se ekstradicijsko ročište i odgoditi i da se 8. travnja neće ništa dogoditi - komentirao je Holden očekivanu brzinu postupka protiv Todorića, dodavši da je odluka o visini jamčevine od 100 tisuća funti i mjerama osiguranja djelovalo primjereno situaciji bez obzira na to što je Ivica Todorić ekstremno bogata osoba.

- Sud se neće upuštati u procjenu samog razloga za izručenje jer je jedino važno za sud da je tražen zbog kaznenog djela za koje se izvodi pred sud i u Velikoj Britaniji - objasnio je Holden što treba očekivati na sljedećem ročištu - sud će se baviti samo pitanjem treba li odobriti izručenje, ili postoje razlozi zbog kojih to ne bi trebalo dopustiti. Ugrožavanje ljudskih prava osnova su takve odluke - kazao je Holden.

Činjenica da Hrvatska, realno, nema ni jedan uspješno dovršen antikorupcijski predmet ili kazneni postupak protiv osoba koje su bile povezane s politikom, kao što je slučaj bivšeg premijera Ive Sanadera, može biti temelj za osporavanje izručenja, ali ‘sud o tome donosi konačnu odluku’ - kaže Holden.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:16