NOVI UDAR NA MINISTRA

Razmatraju prijavu protiv Barišića, on prijavljuje Odbor Ustavnom sudu

 Goran Mehkek / CROPIX

Nacionalni Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju razmatrat će prijavu grupe profesora i znanstvenika protiv ministra znanosti Pave Barišića zbog plagiranja, odlučeno je na jučerašnjoj sjednici Odbora.

Uz tu prijavu, zaprimljenu još u veljači 2011., Odbor će na dnevni red staviti i sve dosad neobrađene slučajeve iz prethodnoga saziva Odbora. Odbor, naime, nije funkcionirao od veljače 2011. do jeseni 2014. jer Sabor nije imenovao njegove članove.

Sudeći prema riječima ministra znanosti, među tim slučajevima su i prijave zbog etičkih prijestupa protiv akademika Branka Despota, Ante Čovića, Mislava Kukoča, Line Veljaka... Ta je imena naveo ministar u intervjuu Globusu, rekavši da se radi “o masovnoj pojavi prijava protiv ugledne skupine znanstvenika”.

Tajnost procesa

U šturom službenom priopćenju Odbora stoji da su “upoznati s time da postoje neriješeni predmeti iz prethodnog saziva Odbora koji će se razmatrati u redovitoj proceduri redoslijedom kojim su zaprimljeni”.

Odbor je također priopćio da u javnost ne iznosi imena pojedinačnih predmeta, i to neće činiti ni ubuduće, sukladno poslovniku o radu Odbora.

Neslužbeno doznajemo da je devet članova Odbora na višesatnoj sjednici glasalo i o tomu hoće li na dnevni red uvrstiti prijavu nedavno stiglu protiv akademika Vlatka Silobrčića, predsjednika Odbora. Prijava zbog Silobrčićeva navodnog neetičnog ponašanja neće biti uvrštena na dnevni red, što znači da je Odbor odbacuje.

Članovi Odbora odlučili su insistirati na strogom poštivanju poslovnika i tajnosti procesa, zbog čega je inače razgovorljivi Silobrčić jučer nakon sjednice u zgradi Ministarstva znanosti bio vrlo štur.

- Sjednica je protekla u traženju izlaska iz situacije u koju smo dovedeni sa zaostalim predmetima za koje nismo znali da postoje, kratko je ovoga puta prokomentirao akademik.

Uskoro odluka

Očito je, ipak, da je Odbor jučer došao do zaključka da ne bi bilo logično razmatrati tek jednu od prijava iz ormara (onu protiv ministra), nego da bi se redom trebao pozabaviti cijelim paketom. Tako je moguće da se svi stari predmeti uvrste na dnevni red iduće sjednice Odbora koja se očekuje za otprilike mjesec dana. Po etičkom kodeksu, Odbor svaki predmet treba dovršiti najkasnije u tri mjeseca.

Pavo Barišić jučer se pozvao na dekanicu Pravnog fakulteta Dubravku Hrabar ustvrdivši da je utvrdila da je Odbor učinio nešto što je potpuno deformiralo smisao tog Odbora.

- Taj je Odbor 15. lipnja 2015. izmijenio svoj kodeks, gdje je sebi preuzeo ovlasti nekakvog vrhovnog nadtijela - rekao je Barišić, dodajući da je dekanica Pravnoga fakulteta ukazala da taj fakultet ima svoje Etičko povjerenstvo koje donosi svoje odluke, a i Sveučilište u Zagrebu ima svoj Etički savjet i - kako je zaključio ministar - nema nikakvog tijela iznad toga. Barišić je ustvrdio i da je spomenuta odredba protivna duhu i smislu Etičkog kodeksa, a na Sveučilištu smatraju i da je protuustavna.

Zato su, kako je rekao, zatražili da se pokrene postupak pred Ustavnim sudom ne bi li se ocijenile sporne izmjene i dopune Etičkog kodeksa Odbora. Pritom je Barišić optužio Odbor da “srozava etička načela i sve nas skupa pretvara u državu koja ne zaslužuje nikakve pohvale”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:55