UKOR JER SE ŽALILA

Rekla sam istinu: Profesori ne drže nastavu, studenti masovno prepisuju, a kaznili su mene

J. H. G. je ušteđevinu potrošila na studij u Zagrebu, gdje ju je godišnja školarina stajala 7 tisuća eura. Tvrdi da za taj novac nije dobila ono što je trebala

ZAGREB - Ušteđevinu sam odlučila potrošiti u rodnoj Hrvatskoj, gdje sam upisala medicinu. Godina školovanja stoji 7000 eura i za taj sam novac očekivala predanost profesora te korektno ponašanje kolega. No, umjesto profesora, glavninu predavanja držali su asistenti, a kada sam se na to požalila, kao i na prepisivanje na ispitima, koje se u Americi, Australiji, Britaniji i drugim razvijenim zemljama smatra varanjem i oštro se sankcionira, dali su mi ukor, požalila se J. H. G.

Studentska peticija

Tu Hrvaticu, odraslu u Australiji, čelništvo Medicinskog fakulteta u Zagrebu, nakon što je odlučila progovoriti za medije o brojnim nepravilnostima s kojima se susretala tijekom studija, kaznilo je ukorom pred isključenje koji joj je upisan i u službeni transkript (diploma supplement). Zbog toga će, boji se, teško dobiti licencu za rad u nekoj drugoj zemlji, iako je diplomirala s prosjekom ocjena 4,5.

J. H. G. je na Quenensland University of Technology u Australiji, gdje se 1999. preselila s obitelji, završila trogodišnji studij medicinske znanosti te počela raditi u laboratoriju. No, njezin je san uvijek bio završiti studij medicine. Odlučila ga je realizirati u Zagrebu. Uzela je 50.000 eura ušteđevine, došla u Zagreb i na Medicinskom fakultetu upisala studij na engleskom jeziku. Ubrzo je shvatila da se u Hrvatskoj od njezina odlaska malo toga promijenilo.

- Kad platiš 7000 eura za godinu školovanja, za taj novac očekuješ vrhunsku uslugu - rekla je J. H. G. Pokazala nam je peticiju koju su potpisali studenti iz njezine klase, jer pojedini profesori uopće nisu dolazili na predavanja.

Masovno prepisivanje

- Kad spoznaš da su ti profesori još i plaćeni za nedolaske, padne ti mrak na oči. To se u Australiji ne bi moglo dogoditi - tvrdi J. H. G. koja je kao i njezini kolege stalno dobivala obećanja da će se situacija promijeniti. Isto je bilo i s njezinim primjedbama da je podvrgnuta stalnom mobbingu kolega kojima se baš nije sjedilo i učilo, već su na lakši način htjeli završiti fakultet pa su se masovno koristili metodom prepisivanja.

O svemu tome pisala je upravi fakulteta, voditelju studija na engleskom i pojedinim profesorima. Dobivala je obećanja da će se takva ponašanja sankcionirati, no ništa se, tvrdi, nije promijenilo. S vremenom je, kaže, shvatila da to očito nekome odgovara.

(...)

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:56