TEŠKA NESREĆA

REKONSTRUKCIJA STRAŠNE POMORSKE TRAGEDIJE KOD DUBROVNIKA Kako je došlo do fatalnog sudara gumenjaka i broda Lučke kapetanije

Ilustracija
 Nikša Duper / Hanza Media

U nastavku donosimo kronologiju događaja oko teške pomorske nesreće u dubrovačkom akvatoriju, u kojoj su najmanje tri osobe izgubile život, a za njih četvero još se traga.

1. Alen Perišić i 8 putnika u gumenjaku marke BWA SPORT 19 GT oko 21 sat kreću s otoka Šipana, gdje Perišić ima restoran Bowa, prema kopnu. Putnici su uglavnom osoblje restorana koje radi na uređenju jer se restoran uskoro treba otvoriti za sezonu.

2. U 21.20 sati gumenjak se u Koločepskom kanalu sudara se sa službenim brodom Lučke kapetanije Dubrovnik, Danče, koji je na poziv liječnika s Mljeta išao prema otoku kako bi prevezao srčanog bolesnika.

3. U sudaru su na mjestu smrtno stradali Perišić, te Jela Kobaš (58) iz Velike Gorice. Iz mora su spašeni Velimir Šetka i Viktor Markota kojemu je slomljena ključna kost, dok se ostalih 5 putnika od tada smatralo nestalima te je za njima počela intenzivna potraga. Na Danču u nesreći nitko nije ozlijeđen.

4. Počinje velika potraga u koju su se uključila sva raspoloživa plovila, uključujući brod Danče koji je sudjelovao u sudaru, ali i trajekt “Hanibal Lucić”. Angažiran je i helikopter Mi-8 MTV Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Zbog ozbiljnosti situacije u Dubrovnik dolazi ministar mora Oleg Butković

5. Oko 14 sati pronađeno je još jedno beživotno tijelo, no još nije poznato o kome se radi. Traga se za još četvoro nestalih putnika s gumenjaka. Potragu ometa snažan vjetar koji puše u akvatoriju.

6. Sudski vještak za pomorski promet Petar Miličić izjavio je kako je čudno da od svih devet ljudi na brodu nitko nije opazio brod: “Moguće je da im je motor otkazao i da su stajali na mjestu”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:59