ŽESTOK SUKOB

Ribić grmio: 'Imat ćete revoluciju na jesen! Dar-mar!', Linić mu odbrusio: 'Ma tko ste vi?'

Ide se na arbitražu: Četiri sindikata potpisala dogovor s Vladom, Ribić i društvo odbili!

NOVO 19:06 Bio je to jedan od mirnijih sastanaka Vlade i sindikata. Sve dok Vilim Ribić nije shvatio da nema šanse nagovoriti vladajuće na neki ekstra dogovor ili barem još jednu odgodu. Onda je krenuo s govorom, kojega su i ostali sindikalci i ministri nazvali - "klasičnim političkim".

- Na jesen ćete imati štrajkove, revoluciju! Zaustavit ćemo cijeli sustav, ništa u ovoj državi neće funkcionirati. Dar-mar! Niste ni svjesni što će vas snaći - grmio je Vilim Ribić na okupljene ministre, no nije ih impresionirao.

- Ma tko ste vi? Ovo više nema smisla. Dosta je političkih govora. Vi na ništa ne pristajete. Radite što hoćete. Krenite s revolucijom, smanjite plaće i sebi i svojim kolegama koji ni kruh jeli ni kruh mirisali. Vi ste veliki sindikalac. pa, radite što hoćete, ali ja se vas ne bojim - odbrusio mu je ministar financija Slavko Linić, pokupio svoju torbu i izašao. I prvi put Ribić je ostao bez riječi. Iako je iskusan u duelima s bivšim ministrima financija, ovakav odgovor skamenio ga je.

17:26 Nakon nešto više od mjesec dana sindikalne borbe, Vilim Ribić uspio je isposlovati smanjenje plaća u prosvjeti za tri, pet, sedam ili devet posto, ovisno o godinama staža pojedinog, učitelja, profesora, znanstvenika ili tete u vrtiću. Naime, predstavnici sindikata znanosti, srednjeg i osnovnog školstva, te sindikata medicinskih sestara Vilim Ribić, Branimir Mihalinec, Zvonimir Laktašić i Anica Prašnjak odbili su potpisati dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe, pa Vlada odbija legalizirati isplatu dodataka na plaću koju je sa sindikatima, za period od 2000. do 2004. potpisao bivši premijer Ivica Račan. A bez legalizacije te uredbe, Vlada od srpanjske plaće odbija isplatiti ilegalni dodatak za prosvjetare.

Ako se Vlada bude željela dodatno inatiti, imaju puno pravo od svih zaposlenih u prosvjeti zatražiti povrat ilegalno isplaćenih dodataka, što znači da bi učitelji, profesori i zanstvenici morali vratiti ukupno 2,4 milijarde kuna! No, barem zasad, u Banskim dvorima ne najavljuju takav epilog.

Uz dodatak TKU, Vlada je sindikatima u obrazovanju ponudila na potpis i sporazum o dodacima na plaću od 2,3 posto koji bi se s 1. srpnja trebao odgoditi na 1. siječnja iduće godine, i isplatiti sredinom veljače. Osovina Ribić-Laktašić-Mihalinec iako nisu željeli potpisati dodatak TKU, inzistirali su na potpisu na odluku kojoj se prosvjetarske plaće povećavaju za 2,3 posto, no Vlada to, dakako, nije dozvolila s izlikom da ne mogu otjerati sve javne službe u moguće otkazivanje TKU, a za sebe potpisati povišicu.

Kako se moglo čuti od ljudi iz najbližeg kruga suradnika Vilima Ribića on je iz Banskih dvora otišao u potpunu šoku jer je očekivao da će u konačnici Vlada popustiti i pristati na njihove uvjete, ili da će se uspjeti nešto ispregovarati na stolu ili pod stolom, kao što su to radili posljednjih deset godina.

Dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru nakon šest rundi pregovora potpisali su uime zaposlenih u zdravstvu Spomenka Avberšek, za liječnike Ivica Babić, za zaposlene u kulturi Ljubica Pilić, a za socijalnu skrb Jadranka Ivezić. Kako oni predstavljaju tri od četiri sektora u javnim službama, a samo je prosvjeta u potpunosti odbila, pokrenut je postupak arbitraže u kojem će dva Vladina, dva sindikalna i jedan neovisni arbitar odlučivati je li dodatak TKU valjan i bez potpisa četiri sindikalca, odnosno djelatnosti prosvjete i jedne trećine glasa djelatnosti zdravstva.

Prema prvim informacijama, sindikate bi trebali zastupati Jadranka Ivezić i Ivica Babić, Vladu Neven Mimica i Mirando Mrsić dok bi peti arbitar bio sa Pravnog fakulteta. Najizgledniji kandidati za to mjesto su profesori Željko Potočnjak, Viktor Gotovac, Ivana Grgurev ili Darko Milković.

Očekuje se da bi se arbitraža trebala završiti do kraja idućeg tjedna i očekuje se da bi arbitraža potvrdila sporazum Vlade i sindikata, bez obzira na to tko će biti nezavisni arbitar.

A nakon takve odluke, javne službe do kraja iduće godine gube dvije božićnice, jedan regres, jubilarne nagrade u idućoj godini, uvodi se reda u prijevoz, a dnevnice se sa 170 smanjuju na 150 kuna.

Što se tiče prijevoza ukida se onima koji žive bliže od dva kilometra od radnog mjesta, a puni iznos mjesečne karte dobit će samo oni koji poslodavcu donesu račun da su kupili pokaz. Oni koji ustraju na vožnji do radnog mjesta u osobnom automobilu, dobivat će 75 posto cijene mjesečne pokazne karte.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

15:35 - Spomenka Abveršek, Ivica Babić, Ljubica Pilić i Jadranka Ivezić potpisali su dodatak Temeljnog kolektivnog ugovora, a Vilim Ribić, Zvonimir Laktašić, Branimir Mihalinec i Anica Prašnjak nisu.

Sljedeći korak je arbitraža kojom će se odlučiti jesu li potpisi četiriju sindikata u ime tri djelatnosti dovoljna za to da dodatak TKU počne važiti.

U arbitraži će sudjelovati dva predstavnika Vlade, dva predstavnika sindikata i jedan neovisni arbitar kojii će de facto do kraja idućeg tjedna odlučiti ostaju li javne službe bez 10 posto plaće ili samo privremeno ostaju bez dvije božićnice, jednog regresa, jubilarne nagrade te dijela naknade za prijevoz.

Vlada je na današnjem posljednjem krugu pregovora naknadu za prijevoz onih koji koriste osobni automobil, a ne javni prijevoz, sa 65 posto podigla na 75 posto najjeftinije mjesečne karte.

Tri prosvjetna sindikata odbila su potpisati i dodatak kojim bi se legalizirala i povećanja njihovih koeficijenata za 3, 5, 7 ili 9 posto što znači da bi prosvjetni djelatnici 15. kolovoza na svoje račune mogli primati umanjene plaće.

Istopvremeno, kako dodatak nije potpisan, Vlada će morati, ako arbitraža bude išla kontra potpisanog dogovora, isplatiti povećanje od 2,3 % na plaće prosvjetara s plaćom za srpanj, a ne kako su planirali s plaćom za siječanj iduće godine.

14:20 - Svih osam članova pregovaračkog odbora sindikata javnih službi odazvali su se sastanku u Vladi, iako su četiri sindikata na čelu sa Vilimom Ribićem samo pola sata ranije tvrdili da neće doći. Na ulasku u Vladu Ribić je rekao da se vraćaju jer treba ostati za stolom i kad je najteže, ali je optužio Ivicu Babića, predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata i ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića da su u četiri oka, i ispod stola, dogovorili Zakon o reprezentativnosti koji uz ostalo jamči jačanje strukovnih sindikata u tripartitnim pregovorima.

Sindikalisti, Spomenka Abveršek, Ivica Babić, Ljubica Pilić i Jadranka Ivezić, pri dolasku na sastanak rekli su kako su došli potpisati jer žele zaštititi plaće i rad mjesta te da će, ako Vlada raskine TKU, za to biti kriv predsjednik matice sindikata Vilim Ribić.

U slučaju raskidanja TKU, Babić je najavio kako će se i on, iako se ne slaže s prosvjetarskim sindikatima, također pridružiti sindikalnim akcijama.

Sindikati prosvjete tijekom jučerašnjeg dana dobili su od Vlade prijedlog odluke prema kojoj bi se prosvjetarima legalizirao dodatak od 3, 5, 7 i 9 posto na koeficijent za izračun plaće koji zaposleni u prosvjeti od 2004. godine primaju nezakonito.

Podsjetimo, radi se o sporazumu koji je sklopio bivši premijer Ivica Račan, a koji su iako je istekao 2004., nastavili poštivati premijeri Ivo Sanader, Jadranka Kosor i Zoran Milanović.

Iako se radi o velikom ustupku za sindikate prosvjete oni i dalje odbijaju potpisati dodatak TKU.

--------------------------------------------------------------

09:15 ZAGREB - Vlada i sindikati javnih službenika u 14 sati započinju posljednji sastanak o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora. Ultimatum je da se danas danas dodatak TKU potpiše ili Vlada otkazuje TKU koji vrijedi do listopada iduće godine.

Sindikati su podijeljeni u dva tabora: Spomenka Avberšek uime sindikata zaposlenik u zdravstvu, Jadranka Ivezić za socijalne službe, Ljubica Pilić za zaposlene u kulturi i Ivica Babić u ime sindikata liječnika još na prošlom sastanku bili su spremni potpisatio dodatak dok Vilim Ribić u ime sindikata znanosti, Zvonimir Laktašić, predsjednik sndikata liječnika, Branimir Mihalinec koji zastupa srednjoškolske profesrore i Anica Prašnjak koja pregovara u ime medicinskih sestara dodatak TKU odbijaju potpisati.

Njihov je zahtjev da se Vlada u dodatku obveže na povrat svih božićnica i regresa kojih bi se javni službenici odrekli do kraja iduće godine. Vlada na taj prijedlog nije spremna pristati jer ne želi budućim Vladama ostavljati dugove.

Prema dijelom usuglašnom prijedlogu Vlade zaposleni u javnim službama u narednih godinu i pol odrekli bi se dviju božićnica, jednog regresa te jubilarne nagrade za sve zaposlenike osim onih koji u idućoj godini odlaze u mirovinu.

Naknada za putne potroškove, odnosno dnevnica sa 170 smanjila bi se na 150, a uveo bi se i red u isplate naknade za prijevoz.

Ta stavka u proračunu teška je 1,1 milijardu kuna, a čak su i sindikati priznali da se oko 250 milijuna tog novca nenamjenski troši odnosno da za taj iznos zaposleni u javnim, ali i držanim službama varaju državu na način da se prijavljuju na udaljenim mjestima od radnog mjesta kako bi im poslodavac isplatio veću nakanadu za prijevoz.

Zbog toga se u prijedlogu Vlade predviđa ukidanje naknade za prijevoz za sve one zaposlenike koji žive na udaljenosti manjoj od dva kilometra od radnog mjesta. Naknada za prijevoz ubuduće bi se isplaćivala u punom iznosu samo za one zaposlenike koji poslodavcu donesu račun za mjesečnu kartu.

Zaposlenici koji na posao dolaze osobnim automobilima prema trenutnom prijedlogu imali bi pravo na 65 posto najjeftinije mjesečne karte za javni prijevoz, iako su Vladini pregovarači o postotku naknade još uvijek spremni razgovarati.

Prijevoz bi se isplaćivao u punom iznosu za sve zaposlenike do 50 kuna od radnog mjesta, a za one koji rade izvan mjesta u kojem žive i putuju više od 50 km od radnog mjesta ostatak kilometraže preko 50 km sufinancirali bi u jednakim dijelovima sa poslodavcem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:04