SLIJEDI ARBITRAŽA

Ribić na sastanku: 'Od svojih principa neću odustati, pa makar me članstvo smijenilo!'

Ribića je razbjesnio i dolazak predstavnika sindikata koji su dodatak TKU već potpisali
 CROPIX

NOVO 20:20 Iako se pred novinarima kleo kako ne može donijeti odluku o ponudi Vlade prije nego se o prijedlogu očituju njegova sindikalna tijela, Vilim Ribić na pregovorima je ustvrdio kako "od svojih principa neće odstupiti, makar ga nakon toga članstvo smijenilo". Osim toga, izvori sa sastanka svjedoče kako se nije odrekao ni starih navada, pa i danas, iako svjestan da ova Vlada to ne tolerira, ministre oslovljava - imenom.

Na istom tragu bile su i izjave Anice Prašnjak koja zastupa medicinske sestre. Na pitanje zašto će čekati jesen, kad njene članice rade cijelo ljeto, Prašnjak se pokušala opravdati sezonom godišnjih odmora, a kad su njeni kolege ustvrdili kao nema smisla da se čeka jesen, nije imala odgovor.

U svakom slučaju, četvorka koja je potpisala TKU - Avberšek-Ivezić-Pilić-Babić - donijeli su odluku da na pregovore više neće dolaziti. Za arbitražu su izabrali Jadranku Ivezić, dok očekuju da će drugog člana od strane sindikata imenovati četvorka koja izmjene TKU nije potpisala.

17:30 Pregovori Vlade i sindikata javnih službi danas su definitivno propali.

- Žao nam je, ali dogovor ni nakon najnovijeg približavanja Vlade sindikalnim zahtjevima nije nažalost postignut – ustvrdio je nakon sastanka ministar rada Mirando Mrsić.

- Mislim da to nije mudro, a bit će zanimljivo vidjeti što će na to reći naši članovi, koje će Vlada sada kazniti jer mi nismo pristali potpisati- ustvrdio je najveći protivnik dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru Vilim Ribić.

Šanse za pregovaranje više nema jer Vlada pokreće arbitražu kojom će se odlučiti vrijedi li i dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru koji su potpisala samo četiri od osam sindikalnih pregovarača te predstavnik Vlade. Za Vladu je, neslužbeno doznajemo, posve svejedno, jer oni i bez dodatka TKU mogu ostvariti potrebne uštede, ili razvrgavanjem TKU, ili smanjenjem plaća od 10 posto.

Iako, smanjenje plaća posljednji je korak koji je Vlada spremna učiniti.

Ako bi arbitraža odredila da je u pravu Vilim Ribić te da dodatak TKU ne vrijedi, Vlada će s plaćom za srpanj isplatiti 2,3 posto prosvjetnog dodatka, ali će učiteljima i profesorima istovremeno plaće smanjiti jer se više neće isplaćivati povišica od tri, pet,sedam ili devet posto, ovisno o godinama staža.

U tom slučaju, Vlada ima slobodan prostor ponuditi novi Temeljni kolektivni ugovor čim bi se razvrgnuo postojeći TKU.

- I to ne mora biti za sve. Možemo ponuditi samo za zdravstvo, primjerice. U svakom slučaju, ništa nas ne obvezuje na to da sa svim sektorima u javnim službama zajednički pregovaramo - kazao je naš sugovornik iz Banskih dvora te naglasio:

- Ali, pravila pregovaranja sada su potpuno drukčija. Sada se sve radi po Zakonu o reprezentativnosti, što znači da se ide na nove pregovaračke odbore, a reprezentativnost sindikata određivat će se prebrojavanjem.

Ta nova pravila, kažu upućeni, nikako ne idu na ruku Vilimu Ribiću, jer on odavno nije prebrojio članstvo, a u javnosti se barata s 11.000 njegovih članova isključivo temeljem njegove izjave, jer kad se potpisivao aktualni TKU, on je prebrojavanje odbio, a u međuvremenu, šuška se po sindikalnim kuloarima, izgubio je gotovo pola članstva.

U svakom slučaju, ista ta materijalnih prava zaposlenih u javnim službama bit će regulirana najkasnije u trenutku kada treba donjeti odluku o isplati božićnice, za koju u ovogodišnjem proračunu novca - nema.

Vilim Ribić, Zvonimir Laktašić, Branimir Mihalinec i Anica Prašnjak danas su odbili bilo što potpisati, no nakon svega Ribić je ustvrdio kako nikakvog odbijanja nije bilo, već da su oni samo zatražili 48 sati pauze kako bi se konzultirali sa svojim sindikalnim tijelima. Iako nije želio priznati, Vlada im je, i prije njihova zahtjeva ponudila time-out od 24 sata, ali o tome se nisu očitovali.

Umjesto toga Vilim Ribić od ministra financija Slavka Linića zatražio je ponovno priču o stanju državnih finanacija, a nakon toga i prezentaciju, da bi svoje prohtjeve završio traženjem da se trenutno stanje državne blagajne sindikatima predoči na papiru.

Usto, strašno ga je zasmetalo što su na današnji sastanak bili pozvani i oni sindikalisti koji su dodatak TKU već potpisali. Tako da je sastanak danas u 13 sati započeo Ribićevim galsnim pitanjem: "A što oni tu rade?".

Takav je nastup dodatno razbijesnio trojac Spomenka Avberšek- Jadranka Ivezić - Ivica Babić, pa je nakon sastanka na izjavama na svaku izjavu Vilima Ribića spremno skočila Spomenka Avberšek ne ustručavajući se reći mu da laže, kad god je smatrala da Vilim Ribić ne govori istinu.

Da Ribić ne govori istinu u jednom su trenutku gestama pokazivali i neki članovi njegova tabora, kada je šef Matice sindikata tvrdio kako Vlada nije dala 24 sata time-out da razmisle o ponudi. Na stolu je danas bila standarda ponuda dodatka TKU, plus novi, treći aneks u kojem je pisalo kako bi se - kada se gospodarsko stanje popravi - sindikati i Vlada opet sjeli za stol i pregovarali o povratku materijalnih prava koja im se sada oduzimaju. No, riječ je o pravima, a ne novcu kako traže sindikati iz Matice, pa je postići dogovor bilo nemoguće.

15:44 Četiri sindikata odbila su potpisati dodatak na Temeljni kolektivni ugovor. Odlučeno je da se ide na arbitražu, a profesori ostaju bez dodatka na koeficijent. USKORO OPŠIRNIJE!

13:30 Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec, ustvrdio je kako ništa neće potpisati ako Vlada ne ispuni njihov uvijet i ne pristane obvezati se da će kada se situacija popravi, Vlada vratiti unatrag sve ono što bi se oduzelo do kraja iduće godine.

13:28 - Vlada na dugi rok želi smanjiti cijenu rada i zato tjera 'kapric'. Žele zauvijek ukinuti neka materijalna prava, rekao je Vilim Ribić.

Osvrnuo se na izjavu ministra Jovanovića.

- Mi samo želimo pitati ljude. Zašto im smeta da ljudi odluče što hoće, a što neće. Ne smije se kažnjavati, prijetiti i ucjenjivati. Matica je jedina koja je imala štrajkačku snagu i dalje je ima. A da pristanemo na ono što traže to ne bi bio kraj njihovih potraživanja, to bi bio početak.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek, koja je već potpisala dodatak Temeljnog kolektivnog ugovora također je u Vladi, gdje četiri kandidata imaju posljednju šansu potpisati ugovor.

- Više ne želim dozvoliti bilo kakve parcijalne dogovore s nekom od strana, rekla je Avberšek.

Na pitanje smatra li da će Ribić popustiti i potpisati dodatak Temeljnog kolektivnog ugovora, Spomenka Avberšek je rekla kako nema kristalnu kuglu kako bi to mogla znati , ali i kako je ne zanima što misle i što će učinit njene kolege iz nezavinsog sindikata.

- Mene zanima što će učiniti četiri predstavnika sindikata koji još nisu potpisali dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru.

12:53 - Ono što gube učitelji i profesori, ako se ne potpiše dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru, nije vrijedno taštine nekih sindikalnih čelnika, rekao je ulazeći na sastanak, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

- Ja sam uvijek optimist i biti ću uvijek optimist. Nadam se da ćemo se danas dogovoriti, rekao je ulazeći u Vladu ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

___________________________________

Vilim Ribić, Zvonimir Laktašić, Branimir Mihalinec i Anica Prašnjak u 13 sati imat će posljednju priliku staviti svoj potpis na dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe. Ako ne potpišu, Vlada pokreće najavljeni proces arbitraže nakon čega više nema nikakve mogućnosti za dogovor.

Ako arbitri, među kojima će, najvjerojatnije, biti potpredsjednik Vlade Neven Mimica, ministar rada Mirando Mrsić te sindikaci Jadranka Ivezić i Ivica Babić, odluče da četiri potpisa na dodatak TKU nisu dovoljna da bi se on smatrao važećim, zaposleni u javnim službama ostaju bez Temeljnog kolektivnog ugovora i svih prava koja iz njega proizlaze.

Usto, Vlada će u tom slučaju svima smanjiti plaće za 10 posto, a prosvjetnim radnicima, osim znanosti, ukida se isplata povišice koeficijenata od tri, pet, sedam ili devet posto, ovisno o stažu. Riječ je pravu koje je de facto prestalo vrijediti 2004. godine, ali se ono do danas - posve ilegalno - uredno isplaćivalo.

Vilim Ribić: Pregovore možemo nastaviti, premijer je odškrinuo vrata!

Današnji je sastanak u Vladi organiziran jer je Matica sindikata, čiji su članovi i sindikalci koji dodatak TKU ne žele potpisati, iskazali volju za nastavkom pregovora. No, od pregovora danas ne bi trebalo biti ništa. Vladina je ponuda, kažu u Banskim dvorima, na stolu, i za bilo kakvim pregovorima nema potrebe.

Podsjetimo, od zaposlenih u javnim službama očekuje se odricanje od ovogodišnje i božićnice u 2013. godini, regresa i jubilarnih nagrada u idućoj godini, osim za radnike koji odlaze u mirovinu. Traži se i smanjenje dnevnica za službena putovanja sa 170 na 150 kuna te uvođenje reda u naknade za prijevoz kojim bi se uštedjelo oko 250 milijuna kuna.

Na te uvjete već su pristali sindikati zaposlenih u zdravstvu koje predstavlja Spomenka Avberšek, socijalna skrb koju zastupa Jadranka Ivezić, liječnici zastupani po Ivici Babiću te zaposleni u kulturi čiji je predstavnik u pregovaračkom odboru Ljubica Pilić.

I oni će doći na današnji sastanak jer, rekla nam je Spomenka Avberšek, nemaju namjeru dozvoliti Vilimu Ribiću i ostalima da se s Vladom sastaju nasamo.

Ribić grmio: 'Imat ćete revoluciju na jesen! Dar-mar!', Linić mu odbrusio: 'Ma tko ste vi?'

Ribić, Laktašić, Mihalinec i Anica Prašnjak prijedlog nisu prihvatili jer smatraju da sve što im se oduzme tijekom ove i iduće godine Vlada mora vratiti kad se gospodarske prilike poprave. na to Banski dvori ne psristaju jer ne žele buduće vlade opterećivati dugovima iz prošlosti. U jednom trenutku sporan je bio i Zakon o reprezentativnosti, odnosno odredba tog zakona o jačanju strukovnih sindikata, no zakon je u petak donesen, a primjedba Vilima Ribića je zaboravljena.

U intervjuu Jutarnjem listu Ribić je izrazio želju da se sastane i sa samim premijerom Zoranom Milanovićem čija ga je najava da će sva zamrznuta prava iz TKU "vratiti kad Hrvatska ponovno počne zarađivati", i privolila natrag za pregovarački stol.

No, do tog susreta, prema dostupnim informacijama danas ne bi trebalo doći. Sugovornici iz Banskih dvora kažu kako premijer "nije član pregovaračkog odbora, te da njegov dolazak na posljednju šansu za potpisivanje dodatka TKU ne bi imao smisla".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:05