SUSRET

RUSKI MEDIJI OTKRILI NOVE DETALJE SASTANKA U SOČIJU 'S Putinom i Grabar-Kitarović o Agrokoru su razgovarali i Cvitan i direktor Sberbanka'

 
Herman Gref (lijevo), Vladimir Putin i Kolinda Grabar Kitarović (desno)
 Hanza Media

Prvi čovjek Sberbanka Herman Gref istaknuo je da je zadovoljan činjenicom da su se Kolinda Grabar-Kitarović i Vladimir Putin dotaknuli teme Agrokorova duga prema ruskoj banci, ali je naglasio da se neće zadovoljiti 'mrvicama'. Drugim riječima, neće se zadovoljiti isplatom samo dijela kredita, već hoće maksimalni iznos.

Prvi čovjek ruske banke izrazio je zadovoljstvo što je o problemu i osobno porazgovarao s hrvatskom predsjednicom, ali intervju za TV kanal 'Rusija 24' zaključio je kritikom hrvatskoj vladi da krše prava kreditora.

- Drago mi je da su predsjednici država počeli razgovarati o tom problemu, bio je to jako konstruktivan dijalog. Predsjednica Hrvatske očito razumije situaciju, a čini se da je jako zainteresirana za očuvanje i razvoj investicijske klime u Hrvatskoj. Svi smo se složili kako moramo nastaviti razgovarati, razviti povjerenje i doći do prihvatljivog rješenja - rekao je Gref koji je u nastavku dodao kako se neće zadovoljiti 'mrvicama'.

- Sigurno ćemo vratiti dio novca koji iz našeg kredita otišao Agrokoru. To je sigurno, bez obzira na sve. Međutim, naš je cilj doći do maksimalne količine sredstava koje smo dali Agrokoru.

Gref je u nastavku izlaganja iskazao ogorčenje prema Ivici Todoriću i cijeloj bivšoj Upravi. Bez dlake na jeziku, prvi čovjek Sberbanka rekao je da je - prevaren.

- Nažalost, svi smo suočeni s time da je zadnjih sedam godina kompanija lažirala financijske izvještaje dovodeći u zabludu svoje kreditore.

Gref je također rekao da Sberbank s hrvatskom Vladom želi postići puno međusobno razumijevanje o Agrokorovu dugu, ali da mjere koje je dosad 'poduzela hrvatska Vlada, po mišljenju Sberbanka, vrlo ozbiljno ugrožavaju prava kreditora, kako Sberbanka, tako i drugih.

Kremlj podržava ruske banke

Ruski list Kommersant istodobno piše kako su Gref i hrvatski državni tužitelj Dinko Cvitan pristustvovali susretu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i ruskog kolege Vladimira Putina u srijedu u Sočiju.

Gref je, piše Kommersant, objasnio liderima dviju zemalja poziciju Sberbanke u sporu "s hrvatskim Agrokorom", a o tome je novinare kasnije izvijestio Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov.

"Hrvatska je predsjednica naglasila važnost zadržavanja pogodne investicijske klime za strane tvrtke, a u ovom slučaju za stvaranje ugodnih uvjeta poslovanja za Sberbank i VTB", rekao je Peskov, kako ga prenosi ruska novinaska agencija Tass.

Peskov je dodao da je na sastanku bio i glavni hrvatski državni tužitelj koji je izvijestio da se u Agrokoru provode istražne radnje te da postoje sumnje u nezakonitosti.

- U svakom slučaju, kao jedan od glavnih (Agrokorovih) kreditora Sberbank će štititi svoje interese. Naravno, ruska će država u tome podupirati naše kompanije - rekao je Peskov.

Predsjednica spremna posredovati

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u četvrtak u Moskvi kako ne bi željela da Agrokor opterećuje odnose Hrvatske i Rusije te da je spremna posredovati između Sberbanke i hrvatskih institucija koje rješavaju pitanje tog koncerna.

- Ja bih voljela da to pitanje ne opterećuje međudržavne odnose Hrvatske i Rusije, jer to nije međudržavno pitanje. To je korporativno pitanje, i riječ je naravno o funkcioniranju tržišnog gospodarstva, ali okolnosti su takve - rekla je predsjednica u izjavi novinarima na marginama rusko-hrvatskog gospodarskog foruma.

Premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu navečer da se nada kako su razgovori Grabar-Kitarović s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom išli za tim da Sberbank kao jedan od najvažnijih vjerovnika promijeni politiku i aktivno se uključi u proces restrukturiranja i nagodbe jer u banci o tom procesu imaju sve informacije. Zamoljena da to komentira, predsjednica je odgovorila da je razgovarala s Putinom o Agrokoru i da mu je pojasnila hrvatske stavove.

- Naravno, ja osobno ne sudjelujem u rješavanju tog pitanja, dakle ne mogu pregovarati ni o kakvim modusima kako će se to riješiti, ali spremna sam posredovati kako god mogu u razgovorima između Sberbanka i ovlaštenih institucija koje to rješavaju - istaknula je.

Također je rekla da je glavni cilj lex Agrokora bio osigurati stabilnost gospodarstva i spriječiti da dođe do domino efekta.

Što se tiče uključenosti hrvatske države u to pitanje, Agrokor ostaje privatna kompanija, ona nije nacionalizirana i prema tome država ne može na sebe preuzeti odgovornost, ponovila je Grabar-Kitarović. Također je naglasila da dugovi Agrokora ni na koji način ne mogu pasti na leđa hrvatskih poreznih obveznika.

- Međutim, očito je da proces mora krenuti u pravcu da se zadrži i stabilnost kompanije, s naše strane stabilnost hrvatskog gospodarstva, da se izbjegnu bilo kakve nedoumice i omogući konstruktivno sudjelovanje Sberbanke u procesu koji je pred nama - kazala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:11