'KOLONIJALNI UGOVOR'

Sabor: Bunjac pozvao zastupnike da ne podrže trgovinski sporazum s Kanadom

Branimir Bunjac
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

ZAGREB - Saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac pozvao je u petak zastupnike da ne podrže zakon o trgovinskom sporazumu s Kanadom (CETA), kojeg je nazavo "antihrvatskim i anticivilizacijskim".

"Ako prihvatimo sporazum CETA imat ćemo arbitražu svaki dan i iz te arbitraže nas nitko neće moći sprasiti. Sporazumom CETA stvaramo paralelni pravni sustav u Hrvatskoj u kojem bilo koja američka i kanadska tvrtka ili korporacija ima pravo tužiti Hrvatsku Međunarodnom sudu da se provede arbitraža", ustvrdio je Bunjac nakon stanke koju je zatražio na početku saborskog zasjedanja.

Ugovor je nazvao "kolonijalnim" te je upozorio kako u njemu stoji da "sve što nije navedeno u sporazumu je dio sporazuma". "Recimo, u sporazumu se ne spominje riječ zaštita prirode, a ako se ne spominje zaštita prirode to znači da se ona može uništavati koliko god se želi", rekao je Bunjac.

CETA predviđa da predstavnici korporacija imaju pravo suodlučivati u donošenju propisa u Hrvatskoj čak i na lokalnoj razini. "Oni će odlučivati kako će se naplaćivati i provoditi javne i komunalne usluge, a ako nećete slušati bit ćete tuženi i imati arbitražu", rekao je.

Tim ugovorom, tvrdi Bunjac, domaća će proizvodnja biti u potpunosti uništena. "Morat ćemo davati vode u koncesiju bez ikakvog otpora, dozvoliti uvođenje GMO-a bez otpora...", rekao je zastupnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:16