SPORNA KNJIGA

SABOR USKORO BIRA TRI USTAVNA SUCA Upitna podrška SDP-a Mati Arloviću zbog stavova o Tuđmanu, manjinci prvi put ističu svog kandidata?

Mato Arlović
 Neja Markicevic / HANZA MEDIA

ZAGREB - Velike su šanse da zastupnici nacionalnih manjina prvi put dobiju mogućnost da imaju 'svog' ustavnog suca, piše Novi list.

U utorak će pred saborskim Odborom za Ustav biti saslušano 11 kandidata za tri mjesta u Ustavnom sudu i očekuje se da će do ljetne stanke u radu parlamenta zastupnici izglasati nove ustavne suce.

Vodeći ljudi klubova HDZ-a i SDP-a stoga su već započeli razgovore o pupunjavanju Ustavnog suda, za što je nužna podrška dvotrećinske većine zastupnika. Prošle godine se birao paran broj ustavnih sudaca, njih deset, pa su HDZ i oporba predvođena SDP-om razmjerno lako dogovorili da jednima i drugima pripadne po pet ustavnih sudaca.

Sada bi HDZ htio da oni imaju pravo odabira dva člana Ustavnog suda, a SDP jednog. Socijaldemokrati se, doduše, slažu da parlamentarna većina dobije dva ustavna suca, ali predlažu da jednog od njih kandidiraju nacionalne manjine.

Kako neslužbeno doznaje Novi list, manjinski zastupnici su za to itekako zainteresirani, što ne bi trebalo čuditi budući da je Klub nacionalnih manjina s osam zastupnika najjači HDZ-ov koalicijski partner.

HNS-ovaca u Saboru ima samo šest, a imaju dva ministra i potpredsjednika Vlade, dok su nacionalne manjine, konkretno Furio Radin, nakon preslagivanja dobili tek dužnost potpredsjednika Sabora. Zato HDZ, pritisnut SDP-om, ali i koalicijskim partnerom, ima vrlo uzak manevarski prostor i gotovo sigurno će nacionalnim manjinama prepustiti jednog ustavnog suca.

Kandidati su aktualni članovi Ustavnog suda kojima istječe osmogodišnji mandat, predsjednik Miroslav Šeparović i Mato Arlović i Antun Palarić te Teodor Antić (glavni tajnik Ustavnog suda), Mislav Kolakušić (sudac Trgovačkog suda u Zagrebu), Mila Mikecin Mišetić (odvjetnica), Goran Selanec (zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova), Mirjana Juričić (sutkinja Visokog upravnog suda), Sulejman Tabaković (viši savjetnik u Ministarstvu uprave), Vesna Posavec (sutkinja Prekršajnog suda) i Dragan Bolanča (bivši dekan splitskog Pravnog fakulteta u Splitu). Od njih se samo Tabaković pozvao na Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina.

HDZ-ov je izbor Šeparović, a SDP ima ozbiljnih dvojbi. Doznajemo da predsjednik stranke Davor Bernardić čak zastupa stav da SDP uopće ne bi trebao sudjelovati u izboru ustavnih sudaca, kako se opet ne bi stvarala javna percepcija da 'trguju s HDZ-om'.

Međutim, kako doznaje Novi list, unatoč rezerviranosti predsjednika stranke, SDP će nastaviti pregovore s HDZ-om o popunjavanju Ustavnog suda. Ali, problem je SDP-a i što još nemaju svojeg kandidata.

Naime, dio vodstva i zastupnika smatra da bi SDP opet trebao podržati Arlovića, dugogodišnjeg čelnika stranke, a dio se tome protivi.

– Nemamo mi više nikakve obveze prema Arloviću. Naročito zato što je Arlović sada u raskoraku s onim što je SDP zastupao upravo dok je on bio u stranačkom vrhu. Arlović svojom knjigom brani politiku Franje Tuđmana prema BiH, kojoj se SDP devedesetih suprotstavljao – rekao nam je visokopozicionirani SDP-ovac koji ne podržava Arlovićevu kandidaturu za Ustavni sud.

Arlović ovih dana promovira knjigu "Hrvatska zajednica Herceg-Bosna i (pre)ustroj Bosne i Hercegovine".

Most se neće uključiti u biranje članova Ustavnog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:27