PING-PONG ODGOVORNOST

Sabor: Ustavni sud odlučivat će o referendumu o ZOR-u

 Neja Markičević / CROPIX

ZAGREB - Odluka o referendumu danas je i službeno prebačena na Ustavni sud.

Saborska većina prihvatila zaključak saborskog Odbora za Ustav da parlament zatraži od Ustavnog suda da utvrdi jesu li ispunjene ustavne pretpostavke za raspisivanje referenduma s predloženim referendumskim pitanjem s obzirom da je Vlada 3. rujna povukla iz procedure izmjene Zakona o radu.

Za to da referendum doživi svoj epilog na Ustavnom sudu, a ne u Saboru, glasalo je 77 zastupnika vladajućih, protiv je bilo 55 zastupnika opozicije, a dio zastupnika HDZ-ove koalicije - tri iz SDSS-a i zastupnik talijanske manjine Furio Radin - bili su suzdržani.

Da vladajuća koalicija neće biti jedinstvena oko referenduma vidjelo se već u saborskoj raspravi. Tada je potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac zatražio hitni sastanak vladajućih zbog referenduma o ZOR-u “jer daljnje zaoštravanje odnosa sa sindikatima nije u interesu koalicije”. Pupovac, naime smatra da odluku o tome mora donijeti Sabor, a ne prebacivati lopticu odgovornosti na Ustavni sud.

Zastupnici su ipak bili jedinstveniji oko drugog zaključka da je prikupljen potreban broj potpisa za raspisivanje referenduma.

U drugo čitanje Sabor je danas poslao izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju kojima se predlaže kažnjavanje za odlazak u prijevremenu mirovinu te izjednačavanje dobi žena i muškaraca za umirovljenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:18