UNUTARSTRANAČKI IZBORI

ŠALABAHTERI KOLAJU SDP-om, KONVENCIJI SE OBRATILI I ČELNICI DRUGIH STRANAKA Vrdoljak: 'Morate predvoditi otpor populizmu, bit ćemo uz vas'

 Darko Tomaš / CROPIX

Oko dvije tisuće izaslanika okupilo se u subotu na SDP-ovoj konvenciji u Zagrebu koja bira nova stranačka tijela - Predsjedništvo i Glavni odbor stranke.

U Predsjedništvo se bira 17 članova, a u Glavni odbor 103 člana.

- Kolegice i kolege, socijaldemokrati dobro došli u stranku koja predvodi i znala je uvijek predvoditi društvene promjene, pozdravio je novoizabrani predsjednik SDP-a Davor Bernardić kojega su izaslanici dočekali burnim pljeskom.

Konvenciju vodi radno predsjedništva na čijem je čelu Ranko Ostojić, koji je bio Bernardićev protukandidat na predsjedničkim izborima.

Ranko Ostojić pozdravio je delegate konvencije s "drugarice i drugovi", što je prihvaćeno s velikim pljeskom, te poručio da će radno predsjedništvo voditi konvenciju prema visokim standardima.

Kao gosti na konvenciju su došli čelnik HNS-a Ivan Vrdoljak, HSS-a Krešo Beljak, Radimir Čačić iz Reformista, Milorad Pupovac iz SDSS-a.

Nakon što bude izabrano Predsjedništvo, izabrani članovi toga tijela moći će istaknuti i svoje kandidature za potpredsjednike stranke, a između onima koji iskažu interes bit će izabrana četiri potpredsjednika.

Šalabahteri

Uoči konvencije među članovima su počeli kružiti "šalabahteri" s imenima za Predsjedništvo, javlja N1.

Na popisu je i Domagoj Hajduković, jedan od prvih koji je istaknuo kandidaturu za predsjednika stranke, ali i prvi koji je od nje odustao da bi dao podršku Davoru Bernardiću. Je li mu ovo sada nagrada?

- Ne bih to tako rekao. Kada govorimo o odustajanju, normalno da oni koji nisu favoriti da se povuku. Ja sam to učinio, a Bernardić mi je bio najbliži i po idejama i po godištu. Očekujem da će članovi odabrati najbolje ljude, da ćemo završiti izborni proces u stranci i ići dalje raditi, kazao je Hajduković uoči konferencije za N1 te dodao da su članovi ti koji biraju i da im nitko ne može reći za koga da glasaju.

SDP-ovi delegati na izbornoj konvenciji iza sebe imaju noć tetošenja u luksuznom hotelu Westin. U Westinu su odsjeli delegati osječko-baranjskog SDP-a, organizacije čiji je predsjednik upravo Hajduković.

- Delegati su uvijek imali smještaj noć prije. Koliko ja znam, to je posao tajništva da bukira. To nije bilo napravljeno do ponedjeljka. Vjerojatno su to bile jedine slobodne sobe, ali vjerojatno su dobili i popust. Ovo je splet nesretnih okolnosti, opravdao se Hajduković.

Obraćanja čelnika drugih stranaka

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak pozvao je SDP-ovce na izbornoj konvenciji na jasnu artikulaciju socijaldemokratskih politika, za koje je rekao da će biti najbolji odgovor na izazove populizma.

Vrdoljak je ustvrdio da je Hrvatska suočena s izazovima rastućeg populizma te poručio da će i HNS-ovci sa svoje strane odraditi dio posla, artikulacijom jasne liberalne politike u kojoj će građani i birači prepoznati svoje vrijednosti.

"I SDP-ovci i liberali trebaju odraditi svoj dio posla i ne dopustiti da vladajući zemlju ponovno povuku natrag, a nama poslije prepuste da to popravljamo", poručio je Vrdoljak.

Uz njega, na SDP-ovoj konvenciji delegatima su se pozdravnim govorima obratili i predstavnici drugih stranaka.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak istaknuo je kako mu je drago što je HSS bio dio Narodne koalicije "iako nisu ostvareni očekivani rezultati".

"Time smo dobili priliku za novi počekak HSS-a što posebno trebamo zahvaliti SDP-u u bivšem predsjedniku Zoranu Milanoviću", rekao je Beljak istaknuvši da su i pred HSS-om unutarstranački izbori te da će poduzeti sve da u Hrvatskoj bude bolje.

Predsjednik Savjeta IDS-a Tulio Demetlika poručio je da je snažna i glasna oporba jednako važna kao i jaka vlada.

"Naša je uloga da budemo čuvar demokracije i da ne dozvolimo samovolju onih na vlasti", kazao je Demetlika te novoizabranom čelniku SDP-a Davoru Bernardiću poručio da će u tome imati ključnu ulogu i ključnu odgovornost.

Demetlika očekuje aktivnu ulogu SDP-a u borbi za decentralizaciju Hrvatske kao temelj za gospodarski razvoj cijele zemlje te je izrazio nadu da će novo vodstvo SDP-a stati uz IDS u toj borbi.

"Posljednjih godinu dana svjedočimo izazovima u kakvima se građanska, pristojna Hrvatska još nije našla, a načini na koje smo se suprotstavljali tim nasrtajima na osobne slobode i socijalnih prava dosad više ne daju dovoljno dobre rezultate", ustvrdio je predsjednik HSU-a Silvano Hrelja.

Osvrnuo se i na poreznu reformu za koju je rekao da dokazuje da je "zajedništvo na koje nas pozivaju trenutačni vladari samo plašt pod kojim se odvija puno opasnija igra čiji je cilj bogaćenje bogatih".

"Reforma je to koja daje onima koji imaju puno više, a onima koji nemaju ne daje ništa", kazao je.

Predsjednik Reformista Radimir Čačić ocijenio je da su izazovi pred SDP-om najveći od svih stranaka. Ocijenio je i da vlast koju obnaša drugi pol ima vjetar u leđa i niz faktora koji će sadašnjoj vladi omogućiti dobre rezultate ako ne rade ništa. "Najniža cijena kapitala i energije u povijesti, na nesreći drugih otvorena turistička niša, a to je 18 posto BDP-a Hrvatske. Centralno, traljavo i sporo, dobivamo više od EU fondova nego što dajemo. Radi se o pozitivnim pretpostavkama", naglasio je.

"Više ne smijemo graditi politiku na ideološkom sukobu kao alibiju za nesposobnost, a to je ovdje bilo često", poručio je Čačić.

Predsjednik Stranke umirovljenika Lazar Grujić izrazio je potporu SDP-u, poručivši da će SU biti uz SDP. Izrazio je nadu za dobrom suradnjom s tom strankom, dok je potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac pozvao na više bratstva u Hrvatskoj, neovisno o političkim razlikama i idealima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:29