SJEDNICA

SASTANAK POVJERENSTVA ZA IZMJENE ZAKONA O KVALIFIKACIJSKOM OKVIRU 'Opasne intervencije u jednakost stručnih i sveučilišnih studija'

Ustavni sud je u Zakonu pronašao sporni detalj koji se odnosi na upise na poslijediplomske studije
Mislav Balković, HUP
 Biljana Gaurina / CROPIX

U Ministarstvu obrazovanja danas će se održati sjednica Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru (HKO). Izmjene tog zakona pokrenute su nakon odluke Ustavnog suda.

Sveučilište u Zagrebu je krajem siječnja pokrenulo zahtjev za ocjenom ustavnosti i zatražilo ukidanje Zakona zbog narušavanja autonomije sveučilišta. Ustavni sud je pronašao sporni detalj u tom zakonu, a koji se odnosi na nedovoljno precizno određene uvjete za upise poslijediplomskih sveučilišnih studija nakon stručnih diplomskih ili sveučilišnih diplomskih studija te zatražio da se navedena slabost doradi.

- Otkad je odluka Ustavnog suda objavljena, kroz razne formalne i neformalne prijedloge, vidljivo je da postoji opravdana bojazan da se u sklopu tih jednostavnih promjena zapravo pokušava intervenirati i u jednakovrijednost dviju visokoobrazovnih vertikala, sveučilišnu i stručnu. To je iznimno opasno i štetno za obrazovni sustav i tržište rada - rekao je Mislav Balković, predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u Povjerenstvu.

Prijedlozi Vijeća veleučilišta i visokih škola, Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala, HUP-a i sindikata, čiji su članovi u Povjerenstvu, idu u sličnom smjeru, naveo je Balković - izmijeniti u zakonu pravo upisa poslijediplomskih studija koje bi trebalo urediti jednako kako je to sada u Zakonu o znanstvenoj djelatnosti.

Dakle, upis bi bio moguć nakon završetka odgovarajućeg sveučilišnog studija ili razlikovnog sveučilišnog programa sukladno odluci svakog sveučilišta autonomno. Tako bi autonomija Sveučilišta u pravu reguliranja uvjeta upisa na poslijediplomske programe bila ponovno zaštićena, istaknuo je Balković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:08