BLIZU USUGLAŠAVANJA

SDP i HDZ KORAK DO DOGOVORA Dvije najveće stranke prešle 'četiri petine puta' do osnivanja povjerenstva za Agrokor i izbora ustavnih sudaca

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik HDZ-ovog Kluba zastupnika Branko Bačić izjavio je u utorak kako je HDZ "vrlo blizu usuglašavanju" sa SDP-om oko osnivanja saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor, a šef Kluba SDP-a Arsen Bauk rekao je kako su na "četiri petine koraka" što znači da su "prešli još jedan mali put bliže odluci da se u primjereno vrijeme izabere istražno povjerenstvo za Agrokor i ustavne suce", no niti jedan od njih nije precizirao kada bi Sabor o tome mogao glasovati.

"Mišljenja smo da to treba odraditi čim prije, ako smo dogovorili što je trebalo dogovoriti, ako smo postigli konsenzus na izboru ustavnih sudaca, ako smo suglasni s radom istražnog povjerenstva nemamo razloga za daljnje odugovlačenje. Bitno je što prije upotpuniti i izabrati suce Ustavnog suda. Ne želimo da bude neka stanka između punog i djelomično punog saziva Ustavnog suda jer ovih dana ističe mandat jednom od sudaca pa nemamo razloga odugovlačiti", rekao je Bačić novinarima uoči sjednice saborskog Odbora za Ustav.

Klubu HDZ-a, kaže, Bačić, sklon je da se već sutra pristupi izboru ustavnih sudaca, "ako SDP bude tražio, mi smo skloni da se osnuje i Povjrenstvo za ispitivanje svih okolnosti oko nastanka koncerna Agrokor. Mi to jedno s drugim ne povezujemo. Mi smo donijeli odluku i stalo nam je i važno nam je da prije nego što istekne mandat jednom od sudaca Ustavnog suda upotpuni cijeli saziv Ustavnog suda", poručivao je Bačić.

Na novinarsko pitanje o čemu bi se prvo trebalo glasovati - o ustavnim sucima ili o povjerenstvu Bačić je odgovorio: "Nakon što smo mi u HDZ-u donijeli odluku nama je to svejedno i apsolutne nema veze koja će odluka ići prije ili poslije. Logično bi bilo, ako ćemo promatrati Poslovnik da ona točka koja je prije raspravljena bude i prije odlučivana. To bi bilo i korektno i u skladu s dosadašnjom praksom da redoslijed glasovanja bude prema redoslijedu rasprava u Saboru, što znači da bi bilo ispravno da se najprije izaberu suci Ustavnog suda".

Novinare je zanimalo i koja je to nedogovorena 'petina dogovora' koju je definirao Arsen Bauk. "U pravu je kad kaže da smo blizu dogovora, ali je li to jedna petina ili dvije petine... po nama je svejedno, bitno je da nekoliko prijepornih točaka definiramo i što se HDZ-a tiče možemo slobodno krenuti i u jedno i u drugo odlučivanje", kazao je no nije konkretnije definirao točke prijepora s SDP-om. Dodao je tek kako je "pitanje mogu li bivši ministri koji su bili u vladama biti članovi Povjerenstva".

"Danas smo na četiri petine koraka. To znači da smo prešli jedan mali put bliže odluci da u primjereno vrijeme izaberemo istražno povjerenstvo za Agrokor i ustavne suce", rekao je Bauk.

Upitan o tome koliko je izgledno da Sabor sutra glasuje o istražnom povjerenstvu za Agrokor i ustavnim sucima rekao je: "Ne bih sad predviđao sutra, prekosutra, petak, slijedeći petak. Kad dogovorimo sve onda ćemo glasovati."

Bauk nije komentirao stranački sastav istražnog povjerenstva no napomenuo je kako će u njemu biti pet mjesta za vladajuće i četiri za oporbu te je podsjetio kako po Zakonu o istražnim povjerenstvima čelno mjesto u povjerenstvu pripada opoziciji te dodao kako misli da će se dogovoriti da "taj iz opozicije bude iz SDP-a".

Upitan hoće li taj SDP-ovac biti Gordan Maras, Bauk je kratko uzvratio da ne bi sada o imenima.

Arsen Bauk je na sjednici Odbora za Ustav podnio prijedlog zaključka prema kojem bi se o tri ustavna suca glasovalo u paketu, a ne o svakom od njih pojedinačno te je članovima odbora rekao da ga prouče kako bi se o njemu mogli očitovati.

Iz SDP-a se neslužbeno doznaje kako je HDZ u razgovorima sa SDP-om tražio da se prvo glasuje o Miroslavu Šeparoviću i Mati Arloviću, koji su HDZ-ovi kandidati, a potom o kandidatu SDP-a Goranu Selancu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:45