REFERENDUM O IZBORNOM ZAKONU

SDP I HDZ SLOŽNO PROTIV NAJAVLJENOG UDARA RADIKALA Đapićev referendum protiv SDSS-a neprihvatljiv: 'On gradi platformu za raspirivanje netrpeljivosti'

Anto Đapić
 Goran Mehkek / CROPIX

Nakon objave informacije da Željka Markić i Anto Đapić pripremaju referendum kojim bi se interveniralo u dio izbornog zakonodavstva koji regulira izbor zastupnika nacionalnih manjina, i to tako da im se smanje postojeća prava, reagirala je Ž. Markić demantirajući da takvo što priprema s Đapićem, ali je ostavila otvorenom mogućnost da opet pokuša referendumom intervenirati u izborna pravila.

Slični stavovi

“Smatramo da je potrebna promjena izbornog sustava, ali dosad nismo ni s kim razgovarali o tome. Kao i druge referendumske inicijative, to planiramo sami, a onda nam se mogu pridružiti svi koji žele”, rekla je predsjednica udruge U ime obitelji Ž. Markić prije nekoliko dana za N1 napominjući da velik broj građana traži novi pokušaj referenduma, a odlučit će se za njegovu provedbu ako bude dovoljno građana volontera. Onda će, kaže, pozvati ostale da im se pridruže u izmjeni izbornog sustava.

Zanimalo nas je kako na ovu incijativu, usmjerenu prvenstveno prema SDSS-u koji ima tri zastupnika u Saboru i Miloradu Pupovcu osobno, gledaju u dvije najveće stranke - vladajućem HDZ-u i oporbenom SDP-u, te dobili vrlo slične stavove. Visoki dužnosnik HDZ-a tijekom razgovora je naveo kako je neprihvatljivo i po društvo iznimno štetno da si Đapić stvara novu političku platformu na raspirivanju netrpeljivosti prema nacionalnim manjinama. No, HDZ za sada neće reagirati na inicijativu koja još i nema prave obrise, nego će vidjeti hoće li se ona uopće realizirati i kako će se formulirati eventualno referendumsko pitanje koje bi išlo za tim da se smanje biračka prava pripadnika nacionalnih manjina.

- Bilo kakve intervencije u izborne zakone znače promjene izbornog sustava oko kojih treba provesti ozbiljnu političku raspravu. Promjene izbornog zakona traže poprilično suglasje svih parlamentarnih stranaka, a kada govorimo o izboru predstavnika nacionalnih manjina, onda je riječ i o eventualnoj promjeni Ustava - kaže naš sugovornik iz vrha HDZ-a i navodi da se o tim pitanjima teba postići konsenzus. Dodaje kako je aktualni sustav takav da nije ugodan ni pripadnicima nacionalnih manjina jer dolaze u situaciju da upravo oni budu ti koji presuđuju tko će biti vlast, a tko oporba.

Ustavni sud

Potpredsjednik SDP-a, Zlatko Komadina, ističe da su pripadnici nacionalnih manjina građani Hrvatske i nikakvim se referendumom ne smiju tjerati iz društveno-političkog života. - Promjene izbornog zakonodavstva su ozbiljno pitanje kojemu, prije nego što se u njega intervenira, mora prethoditi ozbiljna politička i stručna rasprava. O bilo kakvim izmjenama izbornih pravila moraju odlučivati politički čimbenici u Saboru, a odluke se moraju donijeti konsenzusom - kaže Komadina navodeći da je protiv referenduma koji bi bio usmjeren na smanjenje prava nacionalnih manjina. Iz dosadašnje prakse Ustavnog suda teško je reći bi li se takav referendum mogao dopustiti. Prošli iz 2014., koji je radi izmjene izbornog zakonodavstva pokrenula Ž. Markić, nije uspio jer nije skupila dovoljno potpisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:01