KANDIDATI

SDP IZBRUSIO IZBORNE LISTE Picula i Vidović odbili glasati 'za', otkrivamo i jedno iznenađenje

 Boris Kovačev / Hanza Media

Glavni odbor SDP-a večeras je jednoglasno potvrdio liste kandidata za nadolazeće izbore, koje se ne razlikuju previše od onoga što je Jutarnji već objavio. Na Predsjedništvu stranke liste ipak nisu jednoglasno usvojene - protiv su bili Tonino Picula i Davorko Vidović, dok je treći "oporbenjak" u stranci Davor Bernardić, koji je uz njih dvojicu bio na strani Zlatka Komadine u unutarstranačkim izborima, bio za. Vidović je nezadovoljan što se on, kao iskusni SDP-ovac, nije našao na listi, odnosno što se na listi nije našao nitko tko je bio protiv Zorana Milanovića, osim Bernardića.

Zlatku Komadini navodno je nuđeno da bude 14. na listi u VIII. izbornoj jedinici, no on je to odbio jer je navodno htio nositi listu umjesto Željka Jovanovića. Iznenađenje na listi u VII. izbornoj jedinici je Ivan Račan, sin pokojnog prvog predsjednika SDP-a, koji je na sedmome mjestu tako da mu šanse za ulazak u Sabor i nisu naročite, osim ako se ne izbori preferencijalnim glasovima. U osmoj izbornoj jedinici nema više ni Valtera Wolka, koji je blizak Komadini. Siniša Varga dobro se oporavlja od bolesti pa će biti šesti na listi u prvoj izbornoj jedinici.

Najviše izmjena u odnosu na ono što smo objavili ima u devetoj izbornoj jedinici, koju nosi Ranko Ostojić. Sabina Glasovac tako je na drugome mjestu, a na šestome Nikola Maras, gospićki SDP-ovac. Na listama je ukupno 42 posto žena, ali kvota nije ispoštovana ako se gleda po izbornim jedinicima pa tako postotak varira od 33 do 44 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:40