PROBLEMATIČNA IZJAVA

SDP-ovci POBJESNILI NA STAZIĆA JER JE PREDLOŽIO DA ISTRA KRENE PUTEM KATALONIJE Ljudima u središnjici pao mrak na oči, ali nisu se ogradili od njega

 
Nenad Stazić
 Dragan Matić / CROPIX

Izjavom koja je bila kruna njegove saborske rasprave kako "bi Istrijani trebali razmisliti da postupe kao Katalonci" SDP-ov saborski zastupnik Nenad Stazić naljutio je mnoge SDP-ovce pa se u sjedištu stranke na Iblerovom trgu čak razmišljalo o tome da se stranka službeno ogradi od njegovog istupa. No, od toga se odustalo jer zastupnici imaju pravo na slobodu izražavanja u svojim saborskim raspravama.

Stazić je reagirao na istup Mire Bulja iz Mosta koji je prozvao IDS i njihovu vladavinu u Istri. Stazić je kazao da je Istra županija koja ima pravo tražiti veću autonomiju jer u proračun uplaćuje 800 milijuna kuna više nego što dobije iz njega. Kazao je i kako je Istru u sastav Hrvatske vratio Josip Broz Tito.

- A država se ova odriče i Tita i njegovog djela. Možda me ovaj katalonski referendum asocira na Istru. I Španjolska je po Ustavu unitarna, pa se Katalonija ne može odvojiti. I Hrvatska je unitarna, pa kad se već odriče i Tita i njegovog djela i kad Istrijan toliko uplaćuje, a ovako ih se vrijeđa, mislim da bi Istrijani trebali razmisliti da postupe kao Katalonci - zaključio je Stazić i dijelu svojih stranačkih kolega spustio mrak na oči.

Među prvim SDP-ovcima koji su se javno usprotivili Stazićevom istupu je šef Kluba zastupnika Arsen Bauk, koji je to učinio objavom statusa na Facebooka.

- Svaka usporedba Istre s Katalonijom u bilo kojem kontekstu neprimjerena je i nepotrebna, napisao je Bauk, koji je tu rečenicu objavio i na talijanskom jeziku, a prethodio joj je citat Narodnooslobodilačkog odbora za Istru iz rujna 1943., u kojemu se ističe nacionalna svijest naroda u Istri, koja je 'hrvatska zemlja', a 'hrvatska će i ostati'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:38