POVJERENICA BERNARDIĆEVA PROTIVNICA

SDP-ovci ZBOG NAJAVA SMANJENJA PLAĆA I MOGUĆIH OTKAZA OSNOVALI SINDIKAT! Kreće bitka za radnička prava, podružnica će djelovati unutar Novog sindikata

Mario Iveković, Davor Bernardić, Karolina Leaković
 Hanza Media

U Socijaldemokratskoj partiji (SDP) osnovana je sindikalna podružnica koja će djelovati unutar Novog sindikata Marija Ivekovića. Predsjednica sindikalne podružnice u SDP-u je Karolina Leaković, SDP-ova tajnica za međunarodne odnose i jedna od kandidatkinja na nedavnim izborima za čelnu osobu stranke.

SDP je prva politička stranka u Hrvatskoj u kojoj je formiran sindikat, a neposredni povod sindikalnom organiziranju pedesetak zaposlenika najveće oporbene stranke je najava novoga vodstva da će, suočeni s velikim minusom na računu, napraviti novu sistematizaciju, smanjiti plaće, a vjerojatno i otpustiti dio zaposlenih.

- Ovo je faza u kojoj smo tek obavijestili poslodavca da je sindikat osnovan i zatražili sastanak. Ne možemo ni s kakvim drugim pojedinostima izaći u javnost prije nego što se sastanemo s poslodavcem - kazao je Iveković koji, osim potvrde informacije, nije mogao puno govoriti o položaju radnika u SDP-u.

Vrlo je slično reagirala i Karolina Leaković. Potvrdila je sindikalno organiziranje, te da su je kolege izabrale za povjerenicu, ali je naglasila da ne može ništa dalje reći prije nego što se sastanu s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem i glavnim tajnikom stranke Zvanom Brumnićem.

- Radnici se imaju pravo sindikalno organizirati i tu ne vidim nikakav problem. U SDP-u ništa neće ići preko koljena i naravno da ćemo sve zaposlenike uključiti u razgovor i dogovor o reorganizaciji, čiji je smisao smanjenje troškova - kazao je Brumnić.

Na pitanje slijede li otpuštanja odgovorio je da to ne smije biti prioritet.

- Svi u stranci znaju kakva je situacija - konstatirao je glavni tajnik.

Neki od članova SDP-ova sindikata duhovito su primijetili da oni najdosljednije provode politiku novog predsjednika stranke Bernardića koji je u svome političkom programu na prvo mjesto stavio povratak radništvu i borbu za prava radnika.

- Nadam se da će u odnosu prema svome sindikatu SDP biti primjer socijaldemokracije. Novi sindikat će pružiti servis radnicima u SDP-u da mogu štititi svoje sindikalne interese - kazao je Iveković potvrđujući da je najava nove sistematizacije bila okidač za ovakvo organiziranje.

Napominje da je cilj zaposlenika sudjelovati u reorganizaciji i pristupiti kolektivnom pregovaranju.

- Novi sindikat se ne namjerava baviti politikom SDP-a, nego samo biti podrška njihovim radnicima u ostvarivanju prava - naglasio je Iveković.

Na pitanje kako to da su odabrali baš njegov sindikat odgovara da to treba pitati SDP-ovce, ali “ne zna tko bi drugi u ovoj državi bio toliko lud da ih primi”.

- Bilo je rasprava o tome treba li ih primiti, ali je presudilo kako je ključan princip, jer radnik je radnik. Vjerujem da je njihovoj odluci da se obrate Novom sindikatu pridonijelo to što se pokazalo da smo neutralni i da se jednako ponašamo bez obzira na to tko je na vlasti - rekao je predsjednik Novog sindikata.

Već dulje se govori da je SDP u ozbiljnim financijskim problemima, a Davora Bernardića je dočekalo da ih riješi. U sedmi saziv Sabora, od 2011. do 2015. godine, SDP-ovci su ušli sa 61 zastupnikom, a proračunski prihodi su im bili oko 22 milijuna kuna. Nakon redovnih parlamentarnih izbora prije godinu broj zastupnika im se smanjio na 42, a prihodi iz proračuna na 15-ak milijuna kuna. Rezultat prijevremenih parlamentarnih izbora u rujnu smanjio je broj SDP-ovaca u Saboru na 38, a nakon odlaska Tomislava Žagara u Most, sveli su se na 37 imena te proračunske prihode od nekih 10,5 milijuna kuna.

Dvije kampanje za pralamentarne izbore koji su zaredali najviše su opustošile SDP-ovu blagajnu, a najveći izdatak je bio američki politički konzultant Alex Braun na čije je usluge SDP, kako se nedavno otkrilo, potrošio ukupno 4,6 milijuna kuna, a ne nešto više od milijun, što se ranije spominjalo.

Uz smanjenje plaća, a moguće i otpuštanje, SDP financijski manjak nastoji riješiti i povećanjem članarina, i to tako da oni koji zarađuju više ujedno i više pridonose u stranačku blagajnu. Sada je mjesečna članarina za sve 400 kuna, a uskoro bi trebala rasti, najviše za saborske zastupnike koji bi mjesečno u blagajnu SDP-a uplaćivali i trostruko veći iznos od dosadašnjeg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:46