BORIS MILETIĆ

ŠEF IDS-a PROGOVORIO O SPORNOJ OBJAVI Zašto sam na Facebook stavio sliku 'istarske putovnice'

 Goran Sebelić / CROIX / FACEBOOK

Predsjednik IDS-a Boris Miletić u subotu se na sjednici Savjeta IDS-a, na kojoj je odlučeno da ta stranka na izbore izlazi zajedno s PGS-om i Listom za Rijeku, osvrnuo na objavu fotomontaže „istarske putovnice“ na svom Facebook profilu, istaknuvši kako poruka te objave nije teritorijalno odvajanje Istre, što IDS nikad nije tražio, nego je poruka u povodu govora mržnje u Srbu bila po toleranciji Istra svijet za sebe.

"Stoga koristim pažnju koju je dobila tzv. istarska putovnica kako bih pozvao političke stranke da se u ovoj kampanji odmaknu od ideoloških besmislica, da ne trguju ljudskim pravima i osude svaki govor mržnje te da se konačno okrenu onome što je bitno za građane, otvaranju novih radnih mjesta i oporavku hrvatskog gospodarstva," rekao je predsjednik IDS-a.

"Fotografiju, odnosno montažu tzv. 'istarske putovnice' podijelio sam na svom Facebook profilu nakon što sam pratio kulminaciju cirkusa koji se događao u Srbu na obljetnici antifašističkog ustanka," kazao je Miletić dodavši kako je "govor mržnje, negiranja antifašizma i veličanja mračnih razdoblja hrvatske prošlosti koji prožimaju hrvatsku nacionalnu politiku, a na koju političke stranke oportuno šute, zaista iritantan".

"Moja poruka bila je jasna, Istra je po razini tolerancije i civilizacijskim standardima svijet za sebe. Čovjek se opravdano zapita je li moguće da živimo u istoj državi. Fotografijom sam rekao točno to, a to je da je Istra u mnogim stvarima drugačija od ostatka Hrvatske," istaknuo je Miletić dodavši kako IDS nije nikada tražio teritorijalno odvajanje od ostatka Hrvatske, već je oduvijek inzistirao na Istri kao zasebnoj županiji, odnosno regiji.

Okosnicu IDS-ove politike čini decentralizacija koja podrazumijeva veću autonomiju svih jedinica lokalne samouprave jer su tako ustrojene sve najrazvijenije europske zemlje, rekao je.

"Decentralizacija znači brži razvoj svih regija u Hrvatskoj, a ne samo Istre," poručio je Boris Miletić dodavši kako je zanimljivo koliki je interes dobila montaža kojom je, kako je rekao, "nedvosmisleno izrazio revolt zbog razine političke kulture koja je u ostatku Hrvatske zabrinjavajuće niska".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:51