NAJAVALA OFENZIVU

Šefica porezne:' Ako je netko prenio imovinu na obitelj, i to će se plijeniti! Uzimat će se i nećacima'

 Nenad Dugi / CROPIX

Od ukupno 30 milijardi kuna koliko duguju privatne i pravne osobe za porez, planiramo naplatiti pola tog iznosa, odnosno 15 milijardi kuna.

Preostali iznos vjerojatno nećemo moći naplatiti jer se uglavnom radi o stečajevima.

Procjena je ovo šefice porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec, koja je u razgovoru za Dnevnik Nove TV najavila pravu ofenzivu prema svim poreznim dužnicima. Najavljuje da su priroritet ona poduzeća koja su stvarala čitave lance, samo zbog izvlačenja novca.

- Registrirali smo više od 10 tisuća takvih poduzeća i poduzetnika. U pitanju su tvrtke koje su imale nula ili jednog zaposlenog. One su prve na listi i čine ukupno 12 milijardi kuna od ukupnog duga. Očekujem da bi te slučajeve odnosno naplatu poreza od takvih poduzeća mogli realizirati već do kraja ove godine, dok ćemo već krajem kolovoza donijeti prva rješenja - rekla je Čavlović.

Na pitanje kako to planira izvesti, Čavlović odgovara "putem OiB-a, koji će pomoći da se dođe do svih prijatelja i članova obitelji, koji su povezani s tim osobama".

- Sve ćemo ih pozvati u poreznu. Ako treba, uzimat će se i nećacima. Ako je netko prenio imovinu na svoju obitelj ili nekog drugog plijenit će se ta imovina' - najavljuje Smiljanec.

Čavlović se osvrnula i na odgovornost u stvaranju tako velikog duga državi, a kao glavne odgovorne navodi bivšu vladu.

- Svi su imali svoje ministre ili nekog tko ih je čuvao ili davao naloge da se nešto spriječi i slično. Porezni referenti za to ne mogu biti krivi, samo su radili svoj posao. I ne to nisu teške optužbe, to je bila hrvatska realnost - naglasila je Čavlović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:18