PRESUDA

ŠEFICA SINDIKATA PENZIONERA MORA SRUŠITI BESPRAVNU VIKENDICU Sagradila je na tuđem zemljištu, iskopala i septičku jamu, sve opasala ogradom visokom 2m

Gotovo 12 godina trajala je sudska bitka Vukašina Kukure iz Šibenika da bi vratio svoju djedovinu
V. Kukura (81) s presudom kojom mu se vraća zemljište

Pravomoćnom presudom Županijskog suda u Zagrebu od 24. siječnja ove godine, Zagrepčanki Jasni Petrović, inače predsjednici Sindikata umirovljenika Hrvatske, naloženo je da u roku od 15 dana ukloni svoju vikendicu na otoku Zlarinu jer je sagrađena na tuđem zemljištu.

Ignorirala upozorenja

Time je potvrđena ranija presuda kojom je utvrđeno da je Jasna Petrović, iako je znala da je riječ o tuđem zemljištu, prije desetak godina dio svoje vikendice, te septičku jamu i dvorište opasano betonskim zidovima visine dva metra, bespravno sagradila na zemljištu od 40 kvadrata u vlasništvu šibenskog umirovljenika Vukašina Kukure (81) i njegove nevjeste Frane Kukure. Jasna Petrović mora zemljište Kukurinih dovesti u prvobitno stanje, a ako to ne učini, sud će angažirati treću osobu za uklanjanje objekta o njezinom trošku.

- Gotovo 12 godina trajala je pravna bitka za moju djedovinu na Zlarinu. Još 2005. godine Jasna Petrović poslala je radnike da grade vikendicu bez građevinske dozvole na mojem zemljištu, slagavši im da je to njezin teren. Uzalud sam upozoravao Jasnu da to ne čini, no bila su to vremena kada još nije funkcionirala pravna država - ispričao nam je Šibenčanin Vukašin Kukura, koji od odlaska u mirovinu stalno živi na Zlarinu.

Trošak od 45.000 eura

Početkom 2006. prijavio je Jasnu Petrović građevinskoj inspekciji.

- Inspektori su izašli na gradilište, stavili traku sa zabranom daljnjih radova i upozorenje o plaćanju novčane kazne u iznosu od sto tisuća kuna ako se radovi nastave. I na to se Jasna Petrović oglušila, skinula je zabranu i kuću završila do kraja 2007. Stoga sam morao podignuti privatnu sudsku tužbu i sad sam, nakon toliko godina, dobio ovu pravnu bitku - rekao je Vukašin Kukura.

Dodao je kako je zakonski rok da Jasna Petrović provede sudsku presudu već prošao te je preko svog odvjetnika uputio požurnicu sudu da se počne s uklanjanjem objekta.

- Postupit ću po odluci suda, a to će me koštati 45 tisuća eura. Želim napomenuti da je moja baka još 60-ih godina prošlog stoljeća na Zlarinu kupila staru kuću s okućnicom, te smo mi u obitelji mislili da je to zemljište na kojem sam izgradila vikendicu u našem vlasništvu. No, denacionalizacijom je to zemljište vraćeno bivšim vlasnicima - rekla je Jasna Petrović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:24