TAMARA LAPTOŠ

ŠEFICA USKOK-a O AGROKORU 'Mi ne radimo na tom predmetu, ali uskoro od kolega iz Županijskog državnog odvjetništva očekujem rezultate'

Dinko Cvitan i Tamara Laptoš
 Damjan Tadić / CROPIX

Ravnateljica USKOK-a Tamara Laptoš gostovala je u nedjelju u Intervjuu tjedna u emisiji Točka na tjedan N1 televizije. Premda je u nekoliko navrata naglasila da ne može komentirati konkretne slučajeve, ipak se dotaknula primjerice svjedočenja Luke Modrića govoreći općenito o dokazivanju pri promjenama iskaza svjedoka.

Laptoš USKOK-ov rad smatra respektabilnim i potkrepljuje ga činjenicom da imaju 90 do 98 posto osuđujućih presuda. Govoreći općenito o radu i principu prema kojem radi USKOK, novinarka i voditeljica Nataša Božić pitala ju je kako USKOK može dokazati, primjerice, da se Luka Modrić nečega ne sjeća, kao što je tvrdio na suđenju Zdravku Mamiću.

- O konkretnom slučaju doista ne mogu. No, problem dokazivanja je jedno složeno pitanje o kojem je teško dati nekako jednoznačan odgovor. Svako kazneno djelo ima svoje elemente i mi u postupku moramo dokazati te elemente. Za dokazivanje tih elemenata morate prikupiti dokaze - personalne i maeterijalne i s njima se ide na sud. Teret dokaza je na tužitelju. Sud će ocijeniti te dokaze i donijeti odluku - rekla je, a potom se dotakla općenito problema s promjenama iskaza svjedoka:

- To je problem koji se pojavljuje s vremena na vrijeme i isto ga treba cijeniti od slučaja do slučaja. Koliko je to odstupanje od prijašnjeg iskaza, utječe li bitno na daljnji razvoj postupka, na dokazivanje u daljnejm tijeku postupka. Prema statistici DORH-a, mislim da je u zadnjih u nekoliko godina procesuirano 300-tinjak osoba za kazneno djelo davanja lažnog iskaza. Gotovo za sve njih su podignute optužnice i uspjeh u tim predmetima je preko 90 posto.

Prokomentirala je i činjenicu da je Modrić izrekao tešku optužbu ukazavši kako mu je USKOK podmetnuo rečenicu koju nikad nije rekao: - Ne mogu u detalje, ali sve su to elementi dokazivanja kaznenog djela. Upravo će se to cijeniti kroz ono što je gospodin kojeg ste spomenuli rekao.

Budući da USKOK obično rijetko istupa i daje izjave, Božić se dotaknula i slučaja s HRT-om. Upitana zašto je reagirala na emisiju Otvoreno o korupciji u sportu, u koju nisu bili pozvani, s obzirom da USKOK inače komentira na početku ili na kraju suđenja, rekla je:

- Mi reagiramo kada smatramo da za to postoji potreba. U konrektnom slučaju smo se doista osjećali prozvanima i morali smo reagirati. Mislim da je dobro da smo reagirali i da smo reagirali na pravi način. Kao što ste rekli, tema ove emisije je trebala biti korupcija u sportu. Rekla sam ranije da smo imali slučajeva za korupciju u sportu i mislim da je bilo tko od predstavnika USKOK-a došao u emisiju da je imao govoriti o tom pitanju. Dakle, reagirali smo kako smo reagirali i apsolutno smatram da smo trebali. A reakcija koja je uslijedila nema nikakve veze s nama. Nismo niti očekivali bilo kakvu reakciju, posebno ne na takav način, izjavila je.

Voditeljica ju je pitala i trahe li u USKOK-u istraga o slučaju Agrokor, na što je Laptoš odgovorila negativno.

- Predmet Agrokor nije iz nadležnosti USKOK-a. Na predmetu radi Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu. Koliko znam, vrlo intenzivno. Nadam se uskoro i rezultatima, izjavila je.

Intervju u cijelosti pročitajte na ovom linku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 03:36