FILOZOFSKI FAKULTET

Senat ne priznaje Budaka, Holjevac i dalje v.d. dekana

Četvero predstavnika Filozofskog fakulteta do Rektorata je došlo uz povorku podrške u kojoj je bilo oko 200 profesora i studenata
Interventna policija je osiguravala ulaz u Rektorat Sveučilišta
 Davor Pongračić / CROPIX

Senat Sveučilišta u Zagrebu na čelu s rektorom Damirom Borasom ne priznaje novoizabrane predstavnike Filozofskog fakulteta na čelu s v.d. dekanom Nevenom Budakom, kojima je danas ipak dopustio pristup sjednici Senata, no bez prava glasa. Sjednicu Fakultetskog vijeća na kojoj su izabrani Senat ne smatra legitimnom sjednicom, već sastankom, odnosno neformalnim skupom, “budući da je sazvan protivno odredbama Statuta i jer mu je sastav bio nepropisan”, stoji u priopćenju s Borasovim potpisom.

Željko Holjevac, prema zaključku Senata, tako do daljnjega ostaje obnašatelj dužnosti dekana Filozofskog fakulteta.

Glavni zahtjev

Četvero novoizabranih predstavnika Filozofskog (N. Budak, Davor Dukić, Meri Tadinac i Neven Jovanović) danas je od fakultetske zgrade do Rektorata gdje se održavala sjednica Senata dopratila povorka podrške 200-tinjak profesora i studenata. Cilj im je bio otpratiti predstavnike na sjednicu. Ulaz u dvorište Rektorata čuvala je interventna policija, a četvero predstavnika Filozofskog pušteno je na sjednicu.

- Ne osjećam se dobro jer ovo pokazuje da sveučilište više nije sveučilište svih onih koji na njemu rade - komentirao je profesor francuske književnosti Nenad Ivić. Osnovni zahtjev studenata i profesora pred Rektoratom bio je u rad Senata uključiti novoizabrane predstavnike, odnosno razrješenje Željka Holjevca kojega je imenovao Senat i potvrda novoga v.d. dekana Nevena Budaka.

Mišljenje suda

- Dojam je da je Senat donio odluku unaprijed, i to na temelju jednog odvjetničkog ureda. To je praksa koja dosad nije postojala: zaobiđen je odbor za statut Sveučilišta, a angažirana odvjetnička kancelarija po čijem mišljenju je naša sjednica Fakultetskog vijeća bila ilegalna - komentirao je Budak nakon izlaska sa sjednice Senata.

Iz zaključaka Senata može se iščitati da očekuju hitno sazivanje regularne sjednice Fakultetskog vijeća, na kojoj bi se riješile nagomilane točke tekućih poslova i pokrenuo postupak izbora novoga dekana Filozofskog. Senat je još pozvao profesore i studente da poštuju zakonsku i statutarnu proceduru.

Sveučilište je medijima uputilo mišljenje Upravnoga suda u Zagrebu, navodeći da je taj sud odbacio 8. prosinca tužbu protiv Senata Sveučilišta u Zagrebu koju je podnijela skupina profesora Filozofskog zbog Odluke Senata o poništavanju izbora za Studentski zbor i studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću. Mišljenje suda, međutim, ne govori o meritumu odluke koju je donio Senat, nego o tome da Upravni sud nije nadležan za ocjenu zakonitosti te odluke jer je ne smatra upravnim aktom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:43