POČELI S RADOM

SILICIJSKA DOLINA S POGLEDOM NA BRIJUNE Uspješna tvrtka iz Istre čija rješenja koristi više od pola čovječanstva otvorila centar po uzoru na IT divove

 
 Srećko Niketić / CROPIX

Najveća softverska firma u državi - Infobip svečano će inuagurirati prvi hrvatski IT kampus u malom istarskom mjestu Vodnjan 23. rujna u koji je uloženo nekoliko desetaka milijuna kuna. Doduše, više od 220 zaposlenika već je uselilo u nove poslovne prostore koji su sve što bilo koji zaposlenik može poželjeti – moderno uređeni prostor s najnovijim pametnim rješenjima za uredske prostore poput primjerice automatskog zasjenjivanja prozora i automatske regulacije intenziteta i boje svjetlosti, i slično.

Globalna tvrtka

Kampus, koji se počeo graditi lani u lipnju 10-ak kilometara od Pule, objedinio je sve na jednom mjestu – sjedište tvrtke, mjesto edukacije i druženja svih zaposlenika te smještaj i sadržaje za sve one koji dolaze iz primjerice Indije, Kolumbije ili Kanade u sjedište tvrtke. Naime, ova tvrtka zapošljava oko 1200 ljudi u 40 zemalja na svim kontinentima, a njihove usluge koristi oko 60 posto svih aktivnih mobilnih brojeva na svijetu te čak 4 milijarde ljudi.

Nova akademija

- Kampus u Vodnjanu građen je po uzoru na najmodernije IT i sveučilišne organizacije, prostire se na zemljištu veličine oko 17.000 četvornih metara, a čine ga poslovna zgrada veličine 5.600 četvornih metara s prizemljem i dva kata, zgrade za privremeni smještaj zaposlenika, te parkiralište i okoliš - veli nam Martina Dodić iz te tvrtke koja nam je pokazala novootvoreni dizajnerski sređeni kampus po uzoru na one iz Silicijske doline, ali ovaj je s impresivnim pogledom na Brijune.

- U novom prostoru imamo našu akademiju koju prolaze zaposlenici da se upoznaju s radom tvrtke. Tu je i prostor za programere koji razvijaju nove solucije, ali i druge odjele – prodaju, tehničke stručnjake, marketing, pravnu službu, financije, ljudske potencijale. U tri povezane zgrade uredili smo 21 sobu i pet apartmana za naše zaposlenike - veli nam jedan od osnivača tvrtke i izvršni direktor Silvio Kutić. Uz to, kampus ima i košarkaško igralište, igralište za odbojku na pijesku, teretanu, dvoranu za skvoš te modernu inačicu istarske konobe i knjižnicu.

Inače, Infobipov osnovni proizvod je telekomunikacijska i IP platforma u cloudu, a klijenti telekom tvrtke, Viber, Facebook, LINE...

Izlazak na burzu

Tvrtka je registrirana u ožujku 2006., a tada su za nju radili samo njeni osnivači, mladi programeri Silvio Kutić i Izabel Jelenić. Pomagao im je Silvijov brat Roberto, koji je od 2009. direktor operacija. Izabel Jelenić danas je na čelu razvoja te svih tehničkih odjela. Prema Bisnodeu, tvrtka je 2015. ostvarila 94,2 milijuna kuna prihoda i neto dobit od 4,8 milijuna kuna. Procjenjuje se da na globalnoj razini ostvaruje blizu 200 milijuna američkih dolara prihoda.

- Još uvijek ne znamo kada ćemo ići na burzu i hoćemo li izaći na burzu. Razgovaramo o tome isvakako je to jedna od opcija, ali konačnu odluku za sada nismo donijeli - zaključuje Kutić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 11:35