VREMENSKA NEPOGODA

SILOVITO NEVRIJEME DIVLJALO ISTROM Orkanski vjetar puhao diljem poluotoka, nerijetko i brže od 100 km/h, u Grožnjan kao da je stigla pješčana oluja

 
lijevo: Poreč, lijevo dolje: Grožnjan, desno: Materada
 Ivana Vuković, Marinela Žiković, Ivona Peruničić Terzija via Istramet

Istru i Kvarner u ponedjeljak navečer pogodilo je nevrijeme sa silovitim naletima vjetra koji je neugodno iznenadio i lokalno stanovništvo i turiste. Ovo je već najmanje četvrta velika oluja koja je proteklih nekoliko tjedana poharala naš najveći poluotok.

Nakon mirnog prijepodneva navečer su, od Savudrije do Medulina, naglo zapuhali sjeverac i bura. Najjači vjetar zabilježila je meteorološka postaja u Labinu na Fortici gdje je izmjereno čak 106 km/h. Vjetar je nosio kante za smeće i lomio manje granje, ali dojava o većim štetama za sada nema, piše Istramet.

Iz Grožnjana stižu prizori silovitih naleta vjetra koji je stvorio prizor nalik pješčanoj oluji.

Grožnjan, video: Ivana Vuković via Istramet

Rovinj, video: Zajko Osmanović via Istramet

Nakon prolaska fronte i bure zahvaljujući razvoju izoliranih grmljavinskih ćelija na otvorenom moru, vjetar je ponovno naglo okrenuo smjer. Na novigradskom području zapuhali su tramontana i zapadnjak, a na Rovinjštini jugozapadnjak. Na moru je uslijed naglog promjena smjera vjetra bilo itekako opasno.

Što se tiče kiše, nisu zabilježene značajnije količine. Palo je uglavnom od 1 do 5 mm, osim na Labinštini (9-13 mm) i području oko Učke (do 16 mm).

U nastavku večeri vrijeme će se postupno smiriti uz slabljenje vjetra i odmicanje grmljavinskih sustava dalje na jugoistok, javlja Istramet.

Po riječima zapovjednika pulske javne vatrogasne postrojbe Klaudija Karlovića, pulski vatrogasci su tijekom večeri intervenirali u tri navrata i to u Marčani i u Keršovanijevoj ulici u Puli zbog pada stabla na cestu te u autokampu Medulin gdje je stablo palo na vozilo i na šator, no nitko nije tom prilikom ozlijeđen.

Umag, video: Zdravko Vrebac via Istramet

Učka, video: Ronnie Dubinski via Istramet

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:21