KADROVIRANJE

SJEČA U HRVATSKIM ŠUMAMA! Od 16 direktora ispostava smijenjeno njih 13, ostat će samo trojica članova HDZ-a

Arhivska fotografija
 Miroslav Kiš / CROPIX

U Hrvatskim šumama ovih je dana u tijeku masovna smjena nehadezeovih voditelja njihovih podružnica iz cijele Hrvatske. Od izvora iz ove državne tvrtke doznajemo da će smijeniti čak 13 čelnih ljudi UŠP-a (Uprava šuma podružnica) od njih ukupno 16, a pošteđeni će biti samo Mirko Kovačev (HDZ) iz Koprivnice i Jurica Tomljanović (HDZ) iz Senja te voditelj zagrebačke podružnice Damir Miškulin.

No, Miškulin je na to mjesto imenovan tek prije desetak dana, s obzirom na to da je njegov prethodnik s te pozicije, Krunoslav Jakupčić (HDZ), imenovan predsjednikom Uprave Hrvatskih šuma na nacionalnoj razini te provodi ovu “čistku”. Preostalih 13 šumarskih šefova, od kojih je sedam SDP-ovaca i šest nestranačkih, ovih dana u grupama dolaze na sastanke koje im drže predsjednik Jakupčić te njegova desna ruka, član Uprave Ante Sabljić. Nitko od njih neće dobiti otkaz, jer svi imaju ugovore o radu na neodređeno vrijeme, pa im se nude nižerangirana radna mjesta, nekima rukovodeća, a nekima poslovi referenata. Ove promjene također za sobom vuku i promjene na njihovim platnim listama, pa će im tako prilično visoke plaće od oko 14.000 kuna biti bitno smanjene, nekima čak dvostruko.

Prihvatili degradaciju

Nekoliko je direktora već prihvatilo degradaciju, neki od njih su se pomirili sa smjenom, ali još pregovaraju o novim radnim mjestima, a nekima ne pada na pamet prihvatiti uvjete nove uprave. Osnovni problem Upravi jest to što nema pravilnika po kojima bi mogla provoditi smjene. Sistematizacijom radnih mjesta nije predviđeno da se šefovi podružnica određuju mandatno, odnosno da dolaze i odlaze s političkom garniturom na vlasti, pa ih njihovi nadređeni mogu samo zamoliti da prihvate nova radna mjesta. Ili im možda zaprijetiti konstantnim nadzorima, revizijama, inspekcijama i drugim vrstama pritisaka, što se, kažu nam naši sugovornici, konstantno provlači između redova tijekom pregovora.

Razgovarali smo s četvoricom “otpisanih”, neki su došli sa SDP-ovom vlašću, a neki su dugogodišnji voditelji podružnica. Potvrdili su nam da su obavili razgovore u Zagrebu na ovu temu, ali su željeli ostati anonimni kako im to ne bi donijelo nove probleme. Put u Zagreb posebno je teško pao našem sugovorniku koji je potpuno apolitičan te se svih godina uzdao u svoju stručnost.

- Moj slučaj nije okončan, još sam u ringu i još se borim. Nadam se da ću ostati jer se uzdam u svoju stručnost. Doista ne postoji nijedan razlog za moju smjenu. Htio sam iz njihovih usta čuti da su razlozi politički, druge ne vidim, ali mi to nisu tako rekli, to je nekako ostalo visjeti u zraku. No, zato tražim pravi razlog i hoću ga crno na bijelo, papirnato - kaže nam jedan od rukovoditelja, a sličan stav ima i njegov kolega kojega smo kontaktirali na drugom kraju Hrvatske.

Odbijaju potpisati

Sugovornik koji nije član nijedne stanke, ali je blizak SDP-u, jedan je od onih koji ne želi prihvatiti degradiranje. Konzultirao se s odvjetnicima i s Upravom će, ako treba, ući u bitku jer je “na djelu politička korupcija”, čak bi se, kaže, moglo raditi “o trgovanju utjecajem”.

- Ljude saziva predsjednik Uprave Jakupčić po popisu člana Uprave Sabljića, inače člana HDZ-ova odbora za šumarstvo, dakle, radi se po popisu koji je složen u HDZ-u. On otvoreno kaže: ‘To vam je politika’, no to nisu političke funkcije. Traže suglasnost od nas da idemo na niža radna mjesta. Ovo je ucjena, a prijete nam revizijama. Zaključak njihov je sljedeći: ako ne odeš, imat ćeš problema! Ja nisam ništa potpisao i neću, a neće i još neki kolege - tvrdi nam sugovornik i dodaje da bi na njihova upražnjena mjesta trebao doći HDZ-ov kadar.

- Ovo su politička imenovanja tamo gdje politici nije mjesto, jer su to profesionalne funkcije - dodaje, priznajući da je takvih smjena bila i u vrijeme prošle vlasti, no da su tada one bile doista poslovno uvjetovane.

- Razlog su tada bile krađe, i kada je to tadašnjim rukovoditeljima predočeno, oni su svi potpisali - tvrdi on. Jedan od rukovoditelja, inače SDP-ovac, također još nije potpisao smjenu, ali će to gotovo sigurno učiniti nakon što se izbori za bolje plaćen posao do onog koji mu nude.

Pritisci i prijetnje

- Oni kažu da je došla nova uprava koja želi izabrati svoj tim. Predlažu mi drugo radno mjesto i pitaju me što bih ja htio. Ja to moram učiniti svojevoljno, jer oni nemaju alata da me smijene. Ako ne pristanem, idu pritisci, revizije i kontrole. Vjerujte, to si nitko ne želi priuštiti - kaže jedan od rukovoditelja. On smatra da se to treba regulirati pravilnikom.

- Normalno je da politika hoće svoje ljude da bi provodila svoje odluke. Ali, to se treba regulirati, davno smo trebali staviti te rukovoditelje na mandate, jer je ovako mučno, ima jala, ljubomore, ljutnje, svađe. Tako je bilo i prije pet godina, a to se ne smije događati - kaže nam sugovornik.

Iz Hrvatskih šuma su nam potvrdili da su razgovori o smjenama u tijeku. Glasnogovornica Ana Juričić Musa kaže da Uprava legitimno bira svoje suradnike, naglašavajući da se to ne odvija po kriteriju stranačke pripadnosti već da je “kriterij isključivo njihova stručnost”. S obzirom na to da su svi oni diplomirani inženjeri šumarstva, iz Uprave su nam odgovorili da “dio dosadašnjih voditelja nije zadovoljio kriterije kvalitete radova u šumarstvu, a dio je znatno pridonio stvaranju loših međuljudskih odnosa”.

- Uprava Hrvatskih šuma smatra da tim rukovoditelja može biti znatno kvalitetniji nego dosad - poručili su iz ove državne tvrtke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:13