MINISTAR NA ODLASKU

SKANDAL UMJESTO REFORMI: UHLJEBLJIVANJE U NARODNIM NOVINAMA Panenić u upravu tvrtke s ogromnim gubitkom ugurao kolege iz Mosta bez pravih referenci

Panenić je potvrdio imenovanja, a kaže da je to napravljeno jer Uprava ne može funkcionirati samo s jednim članom. Tvrdi da neće imati pravo na otpremnine 
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Narodne novine d.d. dobile su dva nova člana Uprave, i to kandidate s Mostove liste koji su postavljeni u posljednjem trenutku mandata Mostova ministra gospodarstva Tomislava Panenića.

Riječ je o Nikici Pažinu iz Opatije, gradskom vijećniku i predsjedniku Liburnijske stranke koji je bio na Mostovoj listi u osmoj izbornoj jedinici, te Vitomiru Šimiću iz Zagreba, diplomiranom ekonomistu koji je bio na četvrtome mjestu u drugoj izbornoj jedinici, a ima, kako navodi, “dugogodišnje iskustvo rada s mladima u civilnim udrugama”. Dosadašnji ministar Panenić jučer nam je potvrdio da su Narodne novine dobile dva nova člana Uprave, a kaže da je to napravljeno jer Uprava ne može funkcionirati samo s jednim članom.

- Po statutu NN-a Uprava mora imati najmanje dva člana - kaže.

Privremeno?

Podsjetimo da je u Upravi ostao Svebor Marion nakon što je zbog gubitka od 17,1 milijun kuna u Narodnim Novinama smijenjen dotadašnji šef Uprave Davor Čović. Tadašnji ministar Panenić je ubrzo nakon toga smijenio stari nadzorni odbor iz mandata HNS-ova ministra Ivana Vrdoljaka te postavio novi u koji je imenovao svoje kadrove: Dianu Krčmar iz Ministarstva gospodarstva te Moniku Radl Tomas, Anitu Gvozdanović i Josipa Kovača. Sad je taj nadzorni odbor, čini se, imenovao dva nova člana Uprave, a Panenić na pitanje kako su odabrani novi članovi Uprave te je li bilo javnog natječaja odgovara:

- Pa kako je izabran ovaj preostali član Uprave? I kako je bivša uprava imenovana?

Panenić tvrdi da je to samo rješenje dok ne dođe novi ministar, a na pitanje kakve su ugovore dobili novi članovi Uprave te kolika su njihova primanja i reference, odgovara da ne zna detalje tih ugovora, ali dodaje:

‘Ne zna detalje’

- Ne, nema govora o menadžerskim ugovorima, oni neće imati pravo na otpremnine prilikom odlaska, samo će otići, koliko mi je poznato, ostale detalje ne znam, nazovite Nadzorni odbor.

Podsjetimo da nakon što je nedavno utvrđen milijunski gubitak u Narodnim novinama što ga je stvorio bivši šef Uprave Čović, kojem je Panenić uoči ljeta dao podršku, tadašnji ministar je za Jutarnji list objasnio da mu je dao podršku za 2015. godinu, ali ne i za šest mjeseci ove godine, kad je gubitak narastao na više od 17 milijuna kuna.

- Rezultati za ovu godinu su katastrofalni - rekao nam je tada Panenić.

Tada nam je potvrdio da je njegov tadašnji pomoćnik Boris Hajduković kumski povezan s bivšim šefom Uprave Narodnih novina Čovićem u čijem je mandatu stvoren dug. Neki u NN-u u toj su vezi tada vidjeli razloge podrške Mostova ministra bivšem šefu Uprave, ali nam je Panenić tada demantirao da bi to bio njegov razlog podrške.

- Oni jesu kumovi, ali to nikoga ne opravdava. S Hajdukovićem sam donio odluku o Čovićevoj smjeni - rekao je ministar Panenić, koji tvrdi da ga Nadzorni odbor NN-a nije upoznao s problemima u tvrtki sve dok sami nisu smijenili bivšeg šefa Uprave, pa je onda on smijenio njih, a oni sad imenovali novu upravu, i to Mostove kandidate s lista u tvrtku koja je trenutačno u financijskim problemima.

Loši poslovi

Smjeni bivšeg šefa Uprave, naime, prethodili su brojni sukobi u Narodnim novinama među bivšim članovima tadašnje uprave, a optužbe su išle uglavnom na račun bivšeg šefa Uprave Čovića. Prozivali su ga u javnosti najviše zbog posla s Hrvatskim nogometnim savezom te kupnje robe od tvrtke iz Hong Konga i jedne domaće kompanije na koju je potrošeno 12 milijuna kuna, a prodan je tek manji dio te robe koja uglavnom stoji u skladištu. U Narodnim novinama tada su nam odgovorili da “velikim dijelom uzroci lošeg poslovnog rezultata leže u više pogrešnih poslovnih odluka i poslovnih projekata donedavnog predsjednika Uprave”.

- Riječ je o projektima koji generiraju gubitak. Te odluke donio je samostalno bivši predsjednik Uprave - rekao nam je tada Bojan Videk iz Narodnih novina. Potvrdio nam je da se radi o projektima vezanima uz nogometni savez te dodao da su “najveći problem loši ugovori s tvrtkom preko koje su nabavljeni proizvodi iz asortimana HNS-a”.

-------------------------
A koga biste vi imenovali?

- A koga biste vi imenovali, u koga bi imali povjerenja da će do kraja godine odraditi dobar posao i konsolidirati tvrtku? - izjavio je ministar Panenić danas za Tportal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:28