INICIJATIVA BORZAN

Slavonski zlatovez, paška čipka i brački kamen dobit će europsku oznaku zemljopisnog porijekla

 Jure Mišković / EPH

Slavonski zlatovez, paška čipka, brački kamen... samo su neki, u svakom slučaju najprepoznatljiviji, hrvatski tradicionalni proizvodi koji bi uskoro mogli dobiti europsku oznaku zemljopisnog porijekla. Rezultat je to inicijative hrvatske eurozastupnice Biljane Borzan (SDP), čiji je prijedlog da se i za nepoljoprivredne proizvode što prije uvede europska oznaka zemljopisnog porijekla usvojio Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta. Ovakav je prijedlog, naime, ušao u Strategiju jedinstvenog tržišta za naredno razdoblje.

- Amandman na Rezoluciju o strategiji za jedinstveno tržište koji sam uložila s nizom kolega iz socijaldemokratske opcije traži hitni zakonodavni akt kojem će se uspostaviti sustav za zaštitu europskih nepoljoprivrednih proizvoda. Naglasili smo kako bi takav prijedlog imao veliki značaj za građane, potrošače, proizvođače, ali i za očuvanje europskih vještina, tradicije i znanja, kaže Borzan, kojoj je prošao i amandman kojim upozorava na dodatnu vrijednost koju bi mogli ostvariti mali i srednji poduzetnici diljem Europe. Tim bi se sustavom otvorilo više od četiri milijuna radnih mjesta i to u najsiromašnijim regijama Europe, budući da dvije trećine regija iz kojih potječu nepoljoprivredni proizvodi s oznakom zemljopisnog podrijetla imaju stopu siromaštva ili nezaposlenosti iznad 20 posto.

- Postojeći sustav za poljoprivredne proizvode ubire 54,3 milijarde eura svake godine. Zašto ne omogućiti istu priliku i onima koji proizvode i nepoljoprivredna tradicionalna dobra? Upravo takvi poduzetnici mi se javljaju iz svih dijelova EU i žale na problem krivotvorina njihovih proizvoda, koje najčešće dolaze iz Azije i Južne Amerike gdje krivotvore oznaku. Kažu da gube 40 posto prihoda samo se sporeći s konkurencijom koja obmanjuje potrošače, tvrdi Borzan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:10