VUKOVARSKI KRVNIK

Šljivančanin čestitao Gotovini i Markaču: 'Hrvati su nam održali lekciju iz dostojanstva. Trebali bismo učiti od njih'

'Posebno im čestitam što ih njihova država štiti i što ih narod slavi kao heroje'
BEPGRAD; 22.decembra 2007.Nekadasnji oficir JNA Veselin Sljivancanin, koji je pre sedam dana stigao u Beograd iz Haga, privukao je paznji mnogobrojnih gledalaca kosarkaske utakmice NLB lige Crvena zvezda-Vojvodina u 'Pioniru'. U pratnji obezbedjenja, dosao da prvi put vidi svog sina Mladjana u crveno-belom dresu.Foto: Matija Kokovic / Cropix
 Matija Koković/Cropix

BEOGRAD - Bivši pukovnik nekadašnje Jugoslavenske narodne armije Veselin Šljivančanin, kojega je Haški sud osudio za ratne zločine u Vukovaru, pozdravio je oslobađanje hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača i čestitao im što ih hrvatska država slavi kao heroje, objavio je u nedjelju beogradski tabliod “Alo”.

“Čestitam Gotovini i Markaču što su na slobodi, što su došli svojoj kući, svojoj obitelji. Posebno im čestitam što ih njihova država štiti i što ih narod slavi kao heroje”, rekao je Šljivančanin listu “Alo”.

Komentirajući oslobađajuće presude Markaču i Gotovini u Den Haagu, Šljivančanin je usporedio odnos Srbije i Hrvatske prema svojim časnicima i posebno istaknuo ponašanje hrvatskih vlasti, države i građana koji su stali iza svojih generala, ocijenivši da je Hrvatska Srbiji “očitala lekciju iz dostojanstva”.

“Ako međunarodna zajednica misli da toliki broj protjeranih nije zločin, tu nisu krivi generali! Oni su, kao i mi, dobijali zadatke od države koje su časno izvršavali. Samo što je njihova država stala iza njih, a ovi naši su u stalnom strahu šta će reći ovaj, šta će reći onaj. O Hrvatima može misliti što tko hoće, ali su nam održali lekciju iz dostojanstva i trebali bismo učiti od njih”, istaknuo je Šljivančanin.

Ovaj bivši časnik JNA, koji je sada pod novom Interpolovom tjeralicom na zahtjev Hrvatske, govori pohvalno o hrvatskim generalaima dok su skupa bili u haškom zatvoru.

“Ti generali su tamo bili sa mnom krajnje korektni. Nama je svima drago kad se netko odande izvuče. Baš taj Markač mi je sto puta spremio da jedem i donosio mi je hranu u ćeliju. Dobro je kuhao, pa kupi meso i što znam još, pa spremi nešto i podijeli ostalima. Nikada nismo pričali o politici, o ružnim stvarima, gledali smo da to ostavimo u prošlosti”, rekao je Šljivančanin.

Šljivančanin je, kao bivši časnik JNA, u Den Haagu po zapovjednoj odgovornosti prvobitno osuđen na pet, a potom u žalbenom procesu na 17 godina zatvora, potom konačno na 10 godina, a oslobođen je nakon što je odslužio dvije trećine kazne. Kad je Šljivančaninu izrečena presuda na 17 godina član žalbenog vijeća bio je Theodor Meron, sudac koji je u petak glasovao za oslobađanje Gotovine i Markača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:05