POLJULJANI ODNOSI

SLOVENCI TVRDE DA JE PLENKOVIĆ PO NEW YORKU DIJELIO KARTU PIRANSKOG ZALJEVA S CRTOM PO SREDINI: Nismo jedini kojima je dosta, i Mađari su ih blokirali

 Arhiva / HANZA MEDIA

Ministar vanjskih poslova Slovenije Karl Erjavec rekao je slovenskim novinarima u New Yorku kako je hrvatski premijer Andrej Plenković po UN-u dijelio kartu Piranskog zaljeva na kojoj je crta razgraničenja po sredini, piše 24ur.com.

Naveo je da je to činio na proslavi 25. obljetnice hrvatskog primanja u UN, na koju su bili pozvani razni uglednici.

- Kaže da nemaju namjeru poštivati arbitražnu odluku, rekao je Erjavec i kao dokaz predstavio govor hrvatskog premijera na početku 72. zasjedanja Opće skupštine UN-a.

Erjavec je potom pohvalio odluku premijera Mire Cerara da otkaže planirani posjet Zagrebu.

- Mislim da je predsjednik vlade postupio razumno, da je otkazao susret u Zagrebu, iako je bio dogovoren prije dan-dva na neoformalnom sastanku. Moram reći da sam vrlo zadovoljan što se premijer predomislio, jer iz ovog nastupa ovdje vidimo da nema iskrene želje da bi Hrvatska htjela riješiti pitanje granice u skladu s odlukom o abritraži, rekao je Erjavec.

Ocijenio je i da je bila ispravna odluka zaustaviti hrvatsko pristupanje OECD, te misli da je potrebno nastaviti s čvrstom i odlučnom politikom spram Hrvatske.

- Imamo dvadeset godina bilateralnih pokušaja rješavanja raznih pitanja, a na kraju se uvijek pokaže da nas pokušavaju prevesti žedne preko vode. Tako je bilo i sa štedišama Ljubljanske banke, i sa sporazumom Račan-Drnovšek, a ni oko terana nije čista priča. Mislim da treba ustrajati pri čvrstoj politici, i nismo jedini. I Mađarska je postupila jednako, rekao je Erjavec i naveo probleme koje Hrvatska ima s drugim susjedima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:24