DRAMA NA GRANICI

SLOVENSKA POLICIJA: ZAŠTO SMO ODBILI PUSTITI ZAGREBAČKOG GIMNAZIJALCA PREKO GRANICE Dječak je morao imati vizu! OGORČENI OTAC Ambasade kažu suprotno

Ilustracija
 CROPIX

Policija na graničnom prijelazu za međunarodni cestovni promet Obrežje odbila je u subotu, 30. rujna ove godine, oko 22.30 sati, ulaz na schengensko područje državljaninu Sirije, koji je putovao autobusom hrvatskih registarskih tablica. Graničnoj kontroli pokazao je putovnicu za strance, koju je izdala Republika Hrvatska.

Odličan učenik

Za ulaz u Republiku Sloveniju svi stranci, koji pokažu putovnicu za strance, moraju takođe ishodovati i vizu.

Stoji to u odgovoru na pitanje zbog čega je slovenska policija prošlu subotu zabranila ulazak u državu 16-godišnjem redovnom učeniku zagrebačke Klasične gimnazije koji je s razredom putovao na terensku nastavu u Rim, a koje smo uputili slovenskom Ministarstvu unutarnjih poslova.

- Ako je to tako, zašto su onda u slovenskoj ambasadi tvrdili da mojem sinu viza ne treba? - pita se dječakov otac dr. Ziad Aboud.

On je, podsjeća, tri tjedna prije izleta bio u talijanskoj ambasadi i tražio informaciju treba li njegov sin vizu za odlazak u Rim. Utvrđeno je da obitelj u Zagrebu živi već pet godina, da imaju regulirano boravište, da je dječak redovni učenik i da ima hrvatsku putovnicu za strance - dokument koji se izdaje strancima s dozvolom boravka koji, bez svoje krivnje, u matičnoj državi ne mogu izvaditi važeći putni list. Nakon provjere svih informacija, tjedan dana kasnije, ocu je odgovoreno da viza nije potrebna.

Krše pravila EU

Kako priča dr. Aboud, zaposlenik talijanskog veleposlanstva zadužen za vize za svaki je slučaj kontaktirao i slovensku ambasadu te dobio jednaki odgovor: ispunjava li ove uvjete - regulirano boravište, status redovnog učenika i posjedovanje hrvatske putovnice za strance - dječak ne treba vizu.

- Dan nakon što mi sina nisu pustili da prođe kroz Sloveniju, nazvao sam talijansku ambasadu i ispričao gospodinu što se dogodilo te tražio da mi objasni kako je do toga došlo. On nije mogao vjerovati, rekao mi je da se prema propisima EU to ne smije događati i da viza nije potrebna. Zvao je ponovno i slovensku ambasadu i tražio objašnjenje. Oni su isto, kako mi je rekao, ostali začuđeni - priča dr. Aboud.

U Veleposlanstvu Talijanske Republike, koje smo kontaktirali, upoznati su s cijelim slučajem, no službenik koji je izravno komunicirao s dr. Aboudom u srijedu je bio odsutan te će u četvrtak odgovoriti na naša pitanja.

Supsidijarna zaštita

Iz hrvatskog MUP-a pojašnjavaju da maloljetnik osim naše putovnice za strance ima i odobrenu supsidijarnu zaštitu u RH. Uzrok nastale neugodnosti je različita praksa primjene Direktive 2011/95/EU Europskog parlamenta i vijeća od prosinca 2011. godine.

Naime, člankom 33. navedene Direktive je propisano kako države članice dopuštaju slobodno kretanje unutar svog državnog područja korisnicima međunarodne zaštite pod istim uvjetima koji vrijede za druge državljane trećih zemalja. Međutim, istim člankom, ističe MUP, države članice u svom zakonodavstvu same propisuju uvjete za ulazak državljana trećih zemalja koji u drugoj državi imaju neki oblik međunarodne zaštite a o kojima MUP nije bio upoznat.

Na tuđim "leđima" su tako otkrili da se Slovenija striktno drži svoje Direktive tijekom granične kontrole bez obzira na sve uredne, važeće dokumente drugih zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:17