PUT PREMA BRUXELLESU PREKO LJUBLJANE

Slovenski mediji: 'Kamate za Piranski zaljev bile su poprilične. Za Ljubljansku banku mogle bi biti i veće'

Pitanje oko Ljubljanske banke moglo bi prerasti u novi jači spor između Ljubljane i Zagreba
 Davor Pongračić/CROPIX, AP

LJUBLJANA - Unatoč tome što su dvije vlade nedavno imenovale financijske stručnjake koji će se pozabaviti pitanjem deviznih štediša Ljubljanske banke u Hrvatskoj te dvjema vladama ponuditi moguća rješenja, to bi pitanje moglo prerasti u novi jači spor između Ljubljane i Zagreba, navode u ponedjeljak slovenski mediji.

EK: 'Nadamo se da će se ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora obaviti na vrijeme'

Ljubljansko "Delo" u svom komentaru od ponedjeljka navodi kako to pitanje zbog strahovanja hrvatske vlade da će se proces ratifikacije u Sloveniji otegnuti izaziva nervozu na obje strane i da se čini kako je došao kraj "idiličnim odnosima, iako je do prije nekoliko mjeseci izgledalo da među njima više nema otvorenih pitanja".

"To pitanje u Hrvatskoj ponovo postaje tema zbog koje bi odnosi među državama mogli dobiti drugačiju dimenziju, bez obzira na dva predložena financijska stručnjaka koji će stvar proučiti i vladama predložiti rješenje, što nije nimalo ugodno", navodi vodeći slovenskli list.

Pri tome se ponavljaju stajališta Ljubljane kako je stvar devizne štednje u Ljubljanskoj banci izvan Slovenije u vrijeme bivše SFRJ "sukcesijsko pitanje" te da je Hrvatska Ljubljani dala stanovita obećanja u tom smislu prilikom pregovora o zatvaranju poglavlja IV. koje se odnosi na slobodan protok kapitala budući da Ljubljanska banka do sada u Hrvatskoj zbog pitanja deviznih štediša nije mogla poslovati.

"Službeni Zagreb i hrvatski mediji radije govore i pišu o ucjenjivačkoj Sloveniji umjesto o srži bankarskog problema i mogućim rješenjima, a kamoli da bi se sjetili dogovora i sporazuma o sukcesiji. U Hrvatskoj su se jednom već opekli. Minimalizirali su problem Piranskog zaljeva, ali su na kraju ipak zaključili da put prema Bruxellesu vodi i preko Ljubljane. Kamate su na to bile poprilične. U slučaju spora oko Ljubljanske banke kamate bi mogle biti i više", navodi u komentaru ljubljansko "Delo".

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec u ponedjeljak je u Bruxellesu rekao da je rješenje zapleta oko hrvatskih štediša Ljubljanske banke uvjet za to da Slovenija započne s postupkom ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u svom parlamentu. Očekuje se da će tijekom dana u Bruxellesu razgovarati i s hrvatskom ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:44