USKOK ISTRAŽUJE

SLUČAJ HDZ-ovca KOJI JE POKUŠAO PODMITITI UGLEDNOG NOVINARA Iza Franje Lucića godinama se vuku afere, ali iz vrha stranke ga dosad nije prozivao nitko

 Dragan Matic / CROPIX / CROPIX

USKOK će istražiti slučaj u kojem je HDZ-ovac Franjo Lucić pokušao podmititi novinara Telegrama Dragu Hedla da ne piše o spornom poslovanju Lucićevih tvrtki i njegovim višemilijunskim dugovima. Potvrdili su to iz USKOK-a za N1.

“USKOK sukladno zakonskim ovlastima poduzima određene radnje u vezi s navedenim događajem”, stoji u njihovu priopćenju.

Ostavka

Novinar Drago Hedl, podsjetimo, prije tri dana objavio je i snimku svog razgovora s HDZ-ovcem Lucićem koji mu je ponudio da odustane od teksta koji priprema te da će mu zauzvrat platiti tri puta više.

- Ono što ćeš ti od redakcije dobiti, ja ću te honorirati jedan naprema tri, ako ti dobiješ tisuću, ja ću ti dati tri tisuće - rekao je HDZ-ovac novinaru Telegrama.

Lucić je nakon objave snimke i Hedlovih izjava ustvrdio da to nije istina. - Nisam podmićivao Hedla. Ovo je moj privatni spor star osam godina, a on sebi na ovaj način pokušava podići rejting - rekao je Lucić, ali je istog dana ipak podnio ostavke na sve svoje dužnosti u HDZ-u - na mjesto šefa HDZ-a Požeško-slavonske županije te na mjesto člana Nacionalnog vijeća i Središnjeg odbora. Ipak, Lucić, ostaje HDZ-ov saborski zastupnik.

- Njegova politička karijera ovime je gotova - komentirali su jučer neslužbeno neki u HDZ-u.

Iako se za Lucićem godinama vuku afere, ovog utjecajnog HDZ-ovca dosad nitko od šefova stranke nije prozivao. Kažu da je razlog tomu što je HDZ u njegovoj županiji uvijek ostvarivao dobre rezultate. Oni koji ga bolje poznaju kažu da već godinama vuče sve konce u Požeško-slavonskoj županiji.

Nosio je glasove

- Premrežio je županiju svojim ljudima i godinama se tako održavao na vlasti. Vodstvu stranke nije predstavljao prijetnju, donosio je glasove, a oni su ga puštali da tamo provodi svoju politiku i svi su time bili zadovoljni. Najviše su protiv njega bili ovi mlađi HDZ-ovci koji imaju drugačije poglede na politiku od njega. Ali, njih je držao na odstojanju - priča jedan lokalni HDZ-ovac koji smatra da ovakav razvoj situacije ide na ruku predsjedniku stranke Andreju Plenkoviću.

- Nije tajna da bi se Plenković htio riješiti nekih starih kadrova, a ovo mu je sada idealna situacija da se bez većih potresa riješi Lucića i postavi ljude koji će provoditi politiku koju on zastupa. Uostalom, nisam primijetio da su se u vrhu stranke nešto uzbunili oko ovog slučaja - ispričao je naš sugovornik. Kaže da ne zna detalje oko poslovanja Lucićevih tvrtki, ali da se zna da ima dugogodišnjih probleme i da ima velike dugove.

I Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa u travnju ove godine, o čemu je Jutarnji list već pisao, pokrenulo je postupak protiv Lucića zbog “nesklada između imovine prijavljene u izvješćima o imovinskom stanju iz 2011., 2012., 2013. i 2016. godine te stanja koje proizlazi iz podatka Porezne uprave, gdje je objavljeno “da je Franjo Lucić upisan kao dužnik prema RH s dugom po osnovi poreza i prireza na dohodak u iznosu od 341.542,04 kune”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:14