MODERNIZACIJA FLOTE

Službeni zahtjev šalje se u pet država: MORH će tražiti ponude za kupnju borbenih lovaca F-16, Gripen, Jas 39 i FA-50

 
JAS 39 Gripen, F-16, FA-50
 TT News Agency / U.S. Air Force photo/Master Sgt. William Greer / Romero Rancoro / Reuters / Wikimedia

“Odgovarao sam na postavljeno pitanje jesmo li bliže odluci na kraju godine, nisam spominjao da smo korak bliže kupnji američkih borbenih zrakoplova. Sljedećeg tjedna ćemo u pet država uputiti zahtjev za dostavu konačnih ponuda i vidjet ćemo što ćemo dobiti. Naglašavam da nikoga ne favoriziramo. Svi će imati jednake šanse”, rekao nam je ministar obrane Damir Krstičević koji boravi u službenom posjetu SAD-u.

Buru je je izazvao njegov razgovor na HTV-u gdje mu je, među ostalim, postavljeno pitanje: “Jesmo li bliže kupnji američkih vojnih zrakoplova”. Ne čekajući da novinarka izgovori pitanje do kraja, ministar je krenuo s odgovorom. “Mislim da jesmo. Odluku ćemo donijeti do kraja godine i veselim se upravo toj suradnji”, kazao je ministar obrane, iz čega se moglo zaključiti da smo korak bliže kupnji američkih zrakoplova. No, Krstičević tvrdi da se odgovor odnosio na prvi dio pitanja, odnosno da smo bliže donošenju odluke na kraju godine. Ministar, dakle, tvrdi da nema promjene i da natječaj ide planiranim tijekom. Isto nam je rečeno i u Uredu predsjednice.

Podrška predsjednice

“U tijeku je postupak prikupljanja ponuda. Predsjednica čvrsto podržava odluku o nabavci borbenih sredstava za Ratno zrakoplovstvo te je njena želja da se odluka o izboru dobavljača donese do kraja godine”, doznajemo u Uredu predsjednice.

U povodu ovog slučaja jučer se oglasilo i Ministarstvo obrane u kojem tvrde da je jedan od ciljeva službenog posjeta ministra Krstičevića SAD-u upoznati domaćina o namjeri nabave borbenog aviona te za taj korak žele razumijevanje i potporu SAD-a.

Detaljna analiza

“Upoznao sam ministra Jamesa Mattisa o našim namjerama donošenja odluke o nabavi novog borbenog zrakoplova. U razgovorima koji smo vodili s američkom stranom naišli smo na puno razumijevanje i potporu američkog ministra obrane”, prenosi se izjava ministra Krstičevića. MORH navodi da će sljedeći tjedan poslati formalni zahtjev za ponudu (tzv. Request for Proposal) za nabavu borbenih aviona u pet država, i to u Švedsku (Gripen JAS 39), SAD (F-16), Južnu Koreju (FA-50), Izrael (F-16) i Grčku (F-16).

“Postupak će se voditi transparentno, sustavno će se ispitati svaki segment. Dostavljene ponude će se detaljno analizirati. Ovisno o dinamici sklapanja ugovora, očekujemo da će prvi avioni stići u Hrvatsku do kraja 2020. godine, pod uvjetom da odluka o nabavi borbenog aviona bude donesena do kraja ove godine”, navodi se u priopćenju.

Prema neslužbenim informacijama, države će svoje ponude morati poslati u roku 90 dana, a Hrvatska će tražiti ukupno 12 aviona, 10 jednosjeda i dva dvosjeta te simulator. Osim toga, u cijenu ide i obuka pilota i tehničara te prilagodba infrastrukture, dok bi se naoružanje posebno dogovaralo. U javnosti su se već pojavile informacije da će Izrael Hrvatskoj ponuditi svoj F-16 model “Barak”, što je navodno razina blok 40. Grčka, čiju ponudu je ministar Krstičević najavio prije nekoliko dana, ima višak oko 30 aviona F-16, dok bi SAD mogle ponuditi avione koji su u Arizoni i u vlasništvu proizvođača Lockheed Martina. Riječ je o avionima proizvedenim prije više od 30 godina koji su već ili bili modernizirani na razinu C I D. S druge strane, Švedska nudi novi JAS 39 verziju C/D, dok Južna Koreja nudi novi FA - 50.

Eksploatacija

Naši sugovornici tvrde da će važno biti hoće li MORH od ponuđača tražiti cijenu eksploatacije aviona kroz cijeli vijek trajanja aviona te navesti koliki vijek trajanja aviona se očekuje. Ti podaci bi uvelike mogli usmjeriti odluku o izboru aviona. No, prema njihovim riječima, izbor se u konačnici svodi na rabljeni F-16 star više od 30 godina ili novi JAS 39.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 18:59