NEDOPUSTIVA POGREŠKA

SMIJENJEN DOMAGOJ NOVOKMET! Dosadašnji urednik 'Otvorenog' emisijom o Mamiću naljutio USKOK, HRT odmah reagirao: 'To je profesionalni propust'

Iako se više sudionika 'ograđivalo' da ne mogu govoriti o sudskom postupku koji je u tijeku, glavna tema emisije bio je upravo sudski postupak koji se protiv Zdravka Mamića i drugih okrivljenika na temelju optužnice Uskoka vodi pred Županijskim sudom u Osijeku.
Domagoj Novokmet
 / Boris Kovačev/Hanza Media

Nakon što je Uskok u srijedu prigovorio da u emisiju "Otvoreno" koja se, dan ranije, bavila temom korupcije u sportu nije bio pozvan njihov predstavnik, ravnatelj programa Hrvatske radiotelevizije (HRT) Renato Kunić donio je odluku temeljem koje Domagoj Novokmet više "neće obavljati poslove uređivanja te emisije".

- Ravnatelj Poslovne jedinice Program Hrvatske radiotelevizije zaključio je da je nepozivanjem druge strane, predstavnika Uskoka, došlo do profesionalnoga propusta, odnosno da emisija nije bila u skladu sa standardom javnoga medijskog servisa - ističe se u HRT-ovu odgovoru Hini.

Odgovor s HRT-a uslijedilo je nakon Uskokova pisma Novokmetu, objavljenog i na internetskoj stranici Državnog odvjetništva, u kojem stoji da predstavnik Uskoka, koji je nadležan za procesuiranje korupcije, nije bio pozvan u emisiju.

Gosti emisije, između ostalih, bili su Damir Vrbanović, okrivljenik u dva kaznena postupka vezana za korupciju u sportu i Čedo Prodanović, branitelj okrivljenika u tim korupcijskim predmetima. Predstavnik Uskoka nije bio u studiju iako je upravo Uskok nadležan za procesuiranje korupcije pa tako i korupcije u sportu. Naime, Uskok nitko nije kontaktirao, niti je predstavnik Uskoka pozvan da sudjeluje u emisiji.

Iako se više sudionika 'ograđivalo' da ne mogu govoriti o sudskom postupku koji je u tijeku, glavna tema emisije bio je upravo sudski postupak koji se protiv Zdravka Mamića i drugih okrivljenika na temelju optužnice Uskoka vodi pred Županijskim sudom u Osijeku. Tako se u emisiji u više navrata raspravljalo i komentiralo postupanje Uskoka u konkretnom predmetu, a Uskok nije imao mogućnost da javnosti prezentira 'svoju stranu priče'", stoji u Uskokovu pismu.

Uskok postavlja i pitanje zašto je takav poziv izostao i "je li to u skladu s osnovnim novinarskim načelom objektivnog izvještavanja javnosti".

- Javnost dakako ima pravo na potpunu informaciju, a ovakvim postupanjem to joj je pravo uskraćeno. Jednako tako uskraćeno je i pravo Uskoka da javnost upozna sa svojim argumentima i činjenicama. Može li se jednostrano izvještavanje javnosti smatrati nepristranim? Naravno da ne može. Negativne posljedice takvog postupanja su dalekosežne jer je onemogućavanje Uskoku da sudjeluje u emisiji dovelo ne samo do nepotpunog i neobjektivnog izvještavanja javnosti već je stvorena realna mogućnost posrednog utjecaja na tijek konkretnog sudskog postupka. Smatramo da je ovakvo postupanje Hrvatske radiotelevizije, koja bi trebala biti javna televizija, neprofesionalno, nekorektno i nedopustivo", zaključuje se u pismu Uskoka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 08:08