ZAKON TRŽIŠTA

SMJEŠTAJ U SPLITU NA RUBU BESCJENJA, A POČETAK JE SEZONE Turizam cvjeta, no cijene smještaja sve su niže i dvije trećine apartmana je prazno

 Paun Paunović / CROPIX

Turizam pod Marjanom posljednjih godina cvjeta, dvoznamenkasti rast u brojevima dolazaka i noćenja više gotovo pa nije ni vijest, no istovremeno cijene smještaja sve su niže, a dvije trećine apartmana je prazno iako smo na pragu srpnja, piše Slobodna Dalmacija.

Razlog tomu je čista matematika. Na valu turističke renesanse, ali i slabog imovinskog stanja, broj registriranih kreveta na području gradske Turističke zajednice (TZ) popeo se na 26.266, od čega se velika većina njih, čak 18.201, nalazi u domaćinstvima. Zahvaljujući sustavu eVisitor, koji je uveden prošle godine, u svakom trenutku može se pratiti broj gostiju koji borave u određenoj destinaciji, a brojčanik se jučer za područje Splita zaustavio na brojci od 8676 turista. To znači da je sinoć, unatoč sve nižim cijenama, u našem gradu više od 17.600 kreveta bilo prazno!

- Prema podacima eVisitora, od prvog dana lipnja zabilježeno je 76.453 dolaska i ostvareno 217.359 noćenja, iz čega je vidljivo da se i u lipnju nastavlja trend rasta turističkog prometa - izvijestili su iz TZ-a.

Bacili smo pogled na internetski servis Booking.com gdje se oglašavaju svi hoteli, ali i većina privatnih iznajmljivača, tražeći sobu s duplim krevetom za dvije osobe za noć između srijede i četvrtka. Najjeftinija opcija nalazi se na sasvim solidnoj lokaciji u Gundulićevoj ulici, a njezini vlasnici za nju traže tek 185 kuna, od čega će im ostati manje od 160 kuna kad se oduzme propisana naknada ovog servisa koja iznosi 15 posto iznosa rezervacije.

Studio apartman s balkonom, samo nekoliko minuta udaljen od plaže na Žnjanu, može biti vaš za 200 kuna po noći, a nije puno skuplji ni sami centar grada. Za novoobnovljeni apartman u Slavićevoj traži se 259 kuna, a udobni apartman s odvojenom sobom od kuhinje u Varošu, koji ima ocjenu 8.8 od mogućih 10, nudi se za nešto manje od 300 kuna za dvije osobe.

Na sličnu situaciju nailazimo i na Airbnb-u, gdje se oglašava isključivo privatni smještaj. U centru grada lijepo uređeni apartmani cijene se trenutačno na 300 kuna, a za tek 100 kuna "po glavi" nude se oni izvan pješačke zone oko Palače. U navedenoj cijeni uključena je i klima, wi-fi internet, često i parkiranje, a nisu rijetki ni oni koji svojim gostima omogućuju besplatne transfere s kolodvora.

Zakon ponude i potražnje doveo je do toga da od iznajmljivanja u Splitu mogu korektno zaraditi tek oni koji svoje objekte imaju u blizini centra, jer većina ostalih teško da će prijeći brojku od 60 rezerviranih dana, smatra Mateo, koji uz svoja dva apartmana, za dogovorenu proviziju "puni" i smještaje prijateljima i poznanicima, piše Slobodna.

- Centar se puni još od svibnja, pa sigurno i do prve polovice listopada, dok bude niskotarifnih letova. Prošle godine se osjetila velika razlika u odnosu na popunjenost u ostatku grada, a ove godine to je još izraženije. Čak se i cijena smještaja tijekom festivala "Ultra Europe" normalizirala, pa su rijetki oni koji će krevet po osobi naplatiti više od 40 ili 45 eura, što je i dalje dvostruko više od regularne cijene, ali daleko od iznosa koji su se "pucali" prvih godina održavanja ove manifestacije - smatra dobro upućeni sugovornik koji smatra da će u idućim godinama sve veći broj iznajmljivača svoje renovirane stanove prepustiti podstanarima.

- Bez obzira na veliki cjenovni "damping", srpanj i kolovoz jedini su mjeseci kad vlasnici apartmana izvan šireg centra grada mogu računati na popunjenost. Budući da su se cijene cjelogodišnje najamnine podignule, bit će sve više onih koji će kad stave sve na papir shvatiti da je zarada od podstanara gotovo pa identična, s puno manje truda - zaključuje "posrednik".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:25