NENADANO OSVJEŽENJE

SNAŽNA LJETNA OLUJA POGODILA ZAGREB I DIJELOVE SJEVEROZAPADA HRVATSKE Nevrijeme stiglo iz Slovenije, u kojoj je rušilo krovove i drveće

Arhivska fotografija
 Zvonimir Barišin / CROPIX

Meteorolozi su za srijedu najavili 'vrlo malu mogućnost' za lokalne nestabilnosti i poneki pljusak s grmljavinom, a ta vrlo mala mogućnost u večernjim satima se u sjeverozapadnim predjelima unutrašnjosti Hrvatske počela i ostvarivati. Oko 22 sata su se u dijelovima Hrvatskog zagorja i Zagreba u daljini već mogle vidjeti munje kako paraju nebo u daljini, negdje na području Slovenije, a ni sat vremena kasnije, oblaci su stigli i na hrvatsku stranu granice te je uz snažan vjetar ponegdje bilo i pljuskova. Nakon ponoći stigao je novi, snažniji nalet nevremena, koje je ovoga puta u gotovo cijelom Zagrebu donijelo olujan vjetar i obilnu kišu.

Prema dosad raspoloživim podacima, nevrijeme je pogodilo i područje Varaždina, Čakovca, Karlovca, Koprivnice i Bjelovara, ali zasad nema informacija o eventualnim problemima koje je izazvalo. Douše, bilo je i lokacija na kojima je zapuhao snažan vjetar i sve je mirisalo na kišu, ali na kraju nije pala ni kap.

U ranijim večernjim satima oluja je poharala i dijelove Slovenije, odakle stižu izvješća o materijalnoj šteti. Tako je na sjeveru i sjeveroistoku susjedne države bilo poplavljenih objekata, a olujan je vjetar odnio nekoliko krovova i porušio niz stabala.

Unatoč nevremenu i blagom osvježenju koje je ponegdje donijelo, to ne znači da se opasni toplinski udar neće nastaviti. Prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, u četvrtak nas ponovno očekuje vruće i vrlo vruće, uz opet vrlo malu mogućnost za lokalne nestabilnosti uz poneki pljusak i grmljavinu, ali samo u gorskim predjelima.

Vjetar uglavnom slab, na Jadranu ujutro burin, potom mjestimice do umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. Najniža temperatura zraka od 18 do 23, u Lici ponegdje malo niža, a na Jadranu od 23 do 28 °C. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 34 i 39 °C, lokalno u unutrašnjosti Dalmacije i malo viša od 40 °C.

Zbog vrlo visokih temperatura DHMZ je putem Meteoalarma izdao crvena upozorenja za gotovo cijelu Hrvatsku, a to znači da se najavljena vrućina smatra izuzetno opasnom.

U petak sunčano i vruće te vrlo vruće, no na kopnu ne posve stabilno, a u dane vikenda pljuskovi s grmljavinom u unutrašnjosti bit će sve vjerojatniji. U dane vikenda zapuhat će sjeveroistočni vjetar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:20