IZMJENE PRAVILNIKA

SPASONOSNE IZMJENE Uskoro novi pravilnik za transplantacije: Klasnić će moći čekati bubreg i u Hrvatskoj!

 Paun Paunović / HANZA MEDIA

Hrvatska javnost ovih dana prati novu životnu dramu bivšega nogometnog reprezentativca Ivana Klasnića, kojem je nakon desetak godina otkazao transplantirani bubreg. Sam Klasnić kaže kako je na listi čekanja za transplantaciju novog bubrega u Njemačkoj, što znači da će čekati barem sedam do osam godina, a do tada mora svaki drugi dan na dijalizu.

Da Ivan živi u Hrvatskoj, najvjerojatnije bi već ove godine dobio novi bubreg i značajno poboljšao kvalitetu života jer hrvatski pacijenti novi bubreg ne čekaju dulje od godinu dana!

Problem za Klasnića je što se Njemačka, za razliku od Hrvatske, koja je na vrhu transplantacijske medicine ne samo u Europi nego i u svijetu, ne može pohvaliti takvom učinkovitošću. Zbog toga će Klasnić, ustraje li na tome da ostane na njemačkoj transplantacijskoj listi, novi bubreg čekati godinama.

Istina, zasad ni ne postoji neka druga varijanta, ali za otprilike mjesec dana Klasnić bi se mogao prijaviti na listu čekanja u Hrvatskoj. Naime, u tijeku je izmjena pravilnika o načinu prijave na nacionalnu listu čekanja organa za transplantaciju prema kojoj bi ubuduće na hrvatskim transplantacijskim listama mogli biti svi državljani Republike Hrvatske bez obzira na svoje boravište.

Riječ je o izmjeni dijela pravilnika koji je do sada propisivao da na hrvatskoj listi mogu biti samo hrvatski građani koji imaju boravište u Hrvatskoj. Upravo je završila javna rasprava o tim izmjenama pravilnika i čim se objavi u Narodnim novinama, puno veći broj pacijenata moći će konkurirati za transplantaciju. Inače, razlog tako dugog čekanja pacijenata na organe u Njemačkoj među ostalim je i činjenica da ta velika zemlja ima malo donora. Dok Hrvatska ima 29 donora na milijun stanovnika, Njemačka ih ima samo 9,8 ili tri puta manje.

Podaci pokazuju da se u Hrvatskoj godišnje transplantira 130 bubrega, a u Njemačkoj sa 20 puta više stanovnika samo 800 do 900. Na listi čekanja je 8800 pacijenata prijavljenih za novi bubreg. U svakom slučaju, novi pravilnik Klasniću pruža šansu da relativno brzo riješi svoj zdravstveni problem, ali u nekom hrvatskom transplantacijskom centru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:43