BURA POD MARJANOM

SPLIĆANI ZARATILI OKO PAUNOVA: DIO GRAĐANA IZBEZUMLJEN NJIHOVIM KRIJEŠTANJEM, DIO NE DA NA NJIH 'Nije istina da kriješte kao vuvuzele'

 Marko Todorić / HANZA MEDIA

Upozorenja i dojave o navodnom uklanjanju paunova s Gripa, koje se trebalo dogoditi jučer ujutro, preplavili su društvene mreže, s apelom i pozivom građanima da spriječe njihovo odvoženje, posebno u vrijeme kada imaju mladunčad, piše Slobodna Dalmacija.

Već smo pisali o pritužbama nekih stanovnika tog dijela Lučca, kojima smeta glasanje i kriještanje ptica, njihovo pretjerano razmnožavanje i štete koje znaju izazvati na automobilima, no te je tvrdnje odmah odbacilo dvadesetak okupljenih građana na vrhu Višeslavove ulice, ispred parka, gdje su u pripravnosti stajali od ranih jutarnjih sati.

- Po noći spavaju u šumici, po danu su u našim dvorištima. Nikome ne smetaju jer nije istina da kriješte cijeli dan. To su ptice koje dođu i odlete, idu spavati kad i mi, i tako spavaju cijele noći. Eventualno se čuju pred sam odlazak na počinak – kazala nam je Žana Krželj, jedna od stanovnica iz susjedstva koja opovrgava da je previše ptica oko kuća.

HANZA MEDIA

- Koliko znam, njihov broj se nije bitno promijenio u zadnjih 10 godina, čini mi se da se dobro samoreguliraju. Mladi se dosta kradu, kao i jaja, u što smo se sami uvjerili više puta. Oni sad podižu mlade, zakonom je zabranjeno uznemiravati životinje bez ikakvog opravdanja – naglasio je Petar Krstulović, jedan od okupljenih građana i ljubitelja paunova.

Iako tijekom njihove straže ipak nitko nije hvatao životinje, kvartom je kružio kombi šibenske tvrtke "As Eko", gradskog koncesionara za zbrinjavanje i uklanjanje životinja s javnih površina, što je potvrdilo sumnje zabrinutih građana da se nešto očito "kuha".

Iz Odsjeka za komunalne poslove doznali smo za dopis iz splitskoga Veterinarskog ureda s prijavom Joška Jakovića, jednog od stanovnika okolnih privatnih kuća koji se obratio i našem listu zbog prekomjernog broja paunova koji ometaju kvalitetu života na tom području, o čemu smo već pisali. U dokumentu je jasno navedeno kako se ovi paunovi, prema odredbama Zakona o zaštiti životinja, smatraju napuštenim ili izgubljenim životinjama, zbog čega su u nadležnosti Grada i komunalnog redarstva. No, iz Banovine nam je potvrđeno da jučer nije bila organizirana nikakva akcija hvatanja paunova ispod tvrđave Gripe.

HANZA MEDIA


- Preko tvrtke "As Eko" kontaktiramo ovlaštene osobe za hvatanje ptica, tj. ornitologe. Ako ih uspijemo angažirati, Grad će organizirati njihovo hvatanje budući da imamo i veći broj udruga i zooloških vrtova koji bi ih udomili – ustvrdio je Damir Babić, voditelj Odsjeka, slijedom čega smo u koncesionarskoj tvrtki provjerili što rade po tom pitanju i zašto se baš u to vrijeme njihov kombi našao na predjelu gdje žive paunovi.

- Zvali smo sve u Hrvatskoj, kontaktirali ornitologe, ali nitko nije ažuran i spreman pomoći jer su to uglavnom udruge i pojedinci. Mi možemo pomoći u smislu nekakve asistencije, ali glavni hvatači ne možemo biti - istaknuo je Damir Vrvilo, direktor "As Eka", te dodao kako su im se javili stanovnici koji bi ih sami lovili jer su im navodno pronašli i udomitelje.

- Svaki dan smo tu u prolazu, no dosad nismo nijednog uhvatili. Ako netko od njih uspije, mi možemo pomoći tako što ćemo ih prevesti na neko dogovoreno mjesto – rekao je Vrvilo, svjestan da postoji i "kontrastruja" koja neće tako lako dopustiti da paunovi napuste svoj splitski dom, piše Slobodna Dalmacija.

Veterinari bez glasa

Voditelj Babić potvrdio nam je kako prvi put čuje za takve inicijative građana te nas je uputio da se obratimo Veterinarskom uredu jer smatra da bi nestručno hvatanje moglo biti kažnjivo zbog moguće ozljede ptica. Do zaključenja ovog izdanja našeg lista nismo uspjeli dobiti Veterinarski ured, niti smo primili potvrdu Ministarstva poljoprivrede, koje mora odobriti njihove javne istupe.

Ževrnja: Nismo tu zbog ptica

U jednom se trenutku jučer pokraj šumice gdje paunovi borave parkirao i kombi Prirodoslovnog muzeja i Zoološkog vrta, na što su nas građani odmah upozorili. Ravnatelj Nediljko Ževrnja odbacio je tvrdnje da su se tu našli zbog tih ptica. Objasnio je kako im je to bilo stajalište kratko vrijeme dok se ulaz u muzej nije oslobodio jer su morali prebaciti određene eksponate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:40