MISLILA DA JE ZABUNA...

SPLIĆANKA ZGROŽENA SMIJEŠNIM TEČAJEM U 'MALL OF SPLITU' 'Za 100 eura dobila sam 705 kuna!'

 Nikola Vilic / Cropix

Kad sljedeći put bude išla mijenjati strane valute u kune, Splićanka S.B. (točni podaci poznati redakciji) prethodno će dobro proučiti tečajnu listu određene mjenjačnice.

Ipak, za ono što joj se dogodilo prije neki dan u "Mall of Splitu" samo dijelom može kriviti sebe, odnosno svoju neupućenost, jer je tečaj eura koji nude ovlašteni mjenjači u tom trgovačkom centru izrazito nepovoljan. U tolikoj mjeri da ćete na konverziju pristati u slučaju krajnje nužde...

– Priznajem doista da nisam gledala pošto je euro, računala sam pet kuna gore-dolje, što ću sad, tu sam gdje jesam, a novac mi treba... Kad sam, međutim, prebrojila novčanice koje su mi izdali na šalteru, umalo sam pala u nesvijest – za 100 eura dobila sam 705 kuna! Mislila sam da se djelatnica zabunila, no ona mi je rekla da je dala upravo onoliko koliko je trebala, te da bolje pogledam tečajnu listu. Tražila sam da se transakcija poništi, no uvjerila me kako storniranje nije moguće – žali se čitateljica Slobodnoj Dalmaciji.

Mjenjačnica o kojoj ona govori je "Exclusive Change", no jednako bi prošla i da je novac išla mijenjati na drugom mjestu, u poslovnici "Western Union". Spomenute dvije mjenjačnice u "Mallu" imaju, naime, identičan tečaj za euro!

– Na to oni i računaju – kad se zatekneš u trgovačkom centru, a moraš promijeniti novac, prisiljen si pristati na njihove uvjete... Ljuti me i to što sam na računu vidjela da je "Exclusive Change" ovlašteni mjenjač OTP banke u kojoj je tog dana tečaj eura bio 7,48 kuna – ističe naša sugovornica.

Postoje li u takvom poslovanju ikakve nepravilnosti, nastojali smo doznati u Hrvatskoj narodnoj banci.

– Ovlašteni je mjenjač dužan stranci dati informaciju o tome s kojom je bankom sklopio ugovor o obavljanju mjenjačkih poslova, no to ne znači da pri obavljanju mjenjačkih poslova mora koristiti tečajeve s tečajne liste te ugovorne banke. Koristimo priliku napomenuti da se na deviznom tržištu Republike Hrvatske tečajevi stranih valuta ugovaraju slobodno, u skladu s člankom 44. Zakona o deviznom poslovanju, koji kaže: "Tečaj strane valute prema kuni slobodno se formira na tržištu stranih sredstava plaćanja na temelju ponude i potražnje." Dakle, tečajevi stranih valuta u Republici Hrvatskoj nisu ograničeni propisom, a njihovo formiranje pod snažnim je utjecajem konkurencije, odnosno tržišta. S tim u vezi treba istaknuti da u RH posluje preko 1300 ovlaštenih mjenjača, na više od 3000 mjenjačkih mjesta – stoji u odgovoru koji smo dobili od HNB-a.

Ovlašteni mjenjač je dužan istaknuti, sukladno propisima HNB-a, na mjestu i na način vidljiv strankama, važeću tečajnu listu te informaciju o tome koristi li se tečajnom listom koju primjenjuje njegova ugovorna banka ili se koristi svojom tečajnom listom.

– Ako je ovlašteni mjenjač postupio u skladu s navedenim, njegova stranka imala je informaciju o tečaju koji će primijeniti ovlašteni mjenjač, a time i mogućnost da odustane od prodaje strane gotovine – poručuju iz HNB-a za Slobodnu Dalmaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:24